tiistai 4. lokakuuta 2011

Hesburger lasten ruokavaliosta: "Päivittäinen hampurilaisten syönti on turvallista."


Miksi neuvolantäti neuvoo lasten ruokailussa toisin kuin Hesburger?

Kysyin alkukesästä McDonald'silta, ovatko he samaa mieltä pääjohtajansa kanssa siitä, että Happy Meal ei ole epäterveellistä ravintoa lapsille. Jenkkijohdon kuritusnuorassa he joutuivat nöyristelemään meren yli ja nyökyttelemään sätkynukkeina. Ymmärrettävää, mutta valitettavaa. Miten on kotimaisen toimijan kanssa? Onko Hesburgerilla sama näkemys Lastenateriaansa?

Heinäkuussa käytiin seuraavat vuoropuhelut:

Aluksi Hese tarjosi ennalta-arvattavaa teflon-vastausta eli katso noita ravintoarvoja ja tee päätelmäsi itse. Samanhan teki McDonald's. Seuraavaksi kerrottiin, että Lastenateria on herkutteluhetkiin ja jos ei vieläkään ymmärrä, niin ottakoon henkilökohtaisesti yhteyttä. En ottanut, vaan tivasin, miten usein "herkutteluhetkiä" on sopivaa pitää. Tässä vaiheessa selitettiin jokaisen lapsen olevan yksilö ja heidän tarpeensa erilainen. Kummasti heille voidaan silti antaa ravintosuosituksia pelkän iän perusteella. Erikoista oli myös pyyntö ottaa yhteyttä neuvolajärjestelmän puoleen.

Toteutin ensimmäisen pyynnön ja otin yhteyttä Hesen palautelomakkeen kautta. Koska oli käynyt selväksi, että yritys verhoutuu aina Lastenaterian salaatti- ja maitovaihtoehdon taakse, niin keskityin aterian "pakolliseen" osaan eli hampurilaiseen.

----
Tervehdys!


Kaksi 5-vuotiasta kummilastani ovat usein luonani hoidossa ja hinkuvat Hesen lastenateriaa. Olen kuitenkin epäileväinen ruokanne turvallisuudesta lapselle enkä ole vielä suostunut heitä ravintolaanne viemään. Lastenateriaanne kuuluu hampurilainen, jonka ravintosisältöä tutkin sivuillanne. Löysin myös sivun, jossa selostettiin kunkin hampurilaisessa olevan lisäaineen tausta.


Linkki ko. sivulle on tässä: http://www.ekoodi.com/?p=3136 Pitävätkö nuo tiedot paikkansa? Voiko lapset tuollaista syödä? Jos voivat, niin kuinka usein esim. tavallinen, terve 5-vuotias? Onko mielestänne lapselle hyväksi ruokkia heitä Hesburgerissa lastenaterialla syysloman aikana vaikka viikon jokaisena päivänä?


Uskon ja toivon, että tunnette tuotteenne niin hyvin, että osaatte huoleeni vastata.

----

Sain vastaukseksi:

----
Hei,

Kiitos kyselystänne. Käytämme ainoastaan Eviran hyväksymiä lisäaineita ja noudatamme lainsäädännön mukaisia käyttömääriä. Päivittäinen hampurilaisten syönti on siten turvallista. Toki kannattaa muistaa noudattaa maalaisjärkeä ja muistaa syödä monipuolisesti, jottei koosta jokaista päivän ateriaa pelkästään hampurilaisista. Suomalainen neuvolajärjestelmä ja ravitsemussuositukset antavat ohjeita myös lasten ruokavaliosta. Osa lisäaineista on täysin luonnonmukaisia, kuten happamuudensäätelyaineena käytetty sitruunahappo. Mikäli lapsi saa yliherkkyysoireita tietyistä lisäaineista, kannattaa välttää kyseisiä lisäaineita sisältäviä elintarvikkeita. Yleisesti ottaen lisäaineiden avulla elintarvikkeiden mikrobiologinen tuoteturvallisuus on parantunut huomattavasti. Olemme pyrkineet vähentämään esim. arominvahventeita korvaamalla ne luonnonmukaisimmilla aineilla, kuten mausteilla. Tiettyjä lisä- ja apuaineita kuitenkin tarvitaan säilyvyyden, maun, rakenteen ja värin aikaansaamiseksi. Ohessa on tietoa lisäaineista, niiden turvallisuudesta ja turvallisuuden arvioinnista.

Terveisin

Eeva Mäki

Tuotekehittäjä
Eeva Mäki

www.hesburger.fi
www.hesecafe.fi


Liitteet:
Evira elintarvikkeiden lisäaineet opas.pdf
Lisäaineet opas.pdf
----

En oikein tyytynyt vastaukseen ja vastasin Eevalle:


----

Hei Eeva!


Teen pääosin ruokani itse, joten en oikein ymmärrä, miksi noin hirveää määrää lisäaineita tarvitaan. Ymmärrän säilyvyysaspektin, mutta hyvää makua, rakennetta ja väriä saa ihan normaaleillakin raaka-aineilla. Jopa paremmin. Luulisi ammattilaisten tässä onnistuvan kotikokkia paremmin.


Hiukan uskallan epäillä tuota päivittäisen hampurilaisen syönnin turvallisuutta. Lastenaterioissanne on kuitenkin niin monia ainesosia, joiden on puhuttu altistavan lihomiselle ja lasten ylipainoisuus on kasvava ongelma. Eikö lapsille maistuvaa herkullista hampurilaista saa aikaiseksi ilman esim. muunnettuja tärkkelyksiä, glukoosifruktoosisiirappia, hiivauutteita ja aromivahventeita? Minäkin saan. On totta, että lainsäädäntö ne sallii, mutta onko teidän mielestä niiden päivittäinen käyttö ruoassa lapselle todellakin hyväksi vaikka tämä muuten monipuolisesti söisikin? Kun kerran kerroitte neuvoloiden antavan vahvistusta näkemyksiinne, niin kysäisen myös sieltä.

----

Kun viikkoon ei kuulunut vastausta, laitoin hoputusviestin ja sitten jo vastattiinkin:


----

Hei,


Kiitos lisäkysymyksistänne. Pahoittelen, että vastaukseni on kestänyt. Pyrin vastaamaan palautteisiin saman päivän aikana ja viimeistään kahden viikon kuluessa. Nykytiedon valossa käyttämämme lisäaineet ovat turvallisia päivittäisellä käytöllä, mutta kuten kerroin edellisessä viestissäni kannattaa ottaa huomioon myös monipuolinen ruokavalio. Olemme antaneet asiakkaalle mahdollisuuden valita kevyempiä vaihtoehtoja ranskalaisten tilalle, joten on lapsesta/vanhemmasta kiinni minkä vaihtoehdon hän valitsee. Valikoimassamme on hampurilaisten lisäksi myös salaatteja ja kevyempiä kastikkeita. Otamme palautteenne huomioon tuotekehityksessä etsiessämme uusia terveellisiä vaihtoehtoja ranskalaisten tilalle.


Olemme tietoisesti pyrkineet vähentämään lisäaineita ja arominvahventeita, kuten natriumglutamaattia ja hiivauutetta. Tavoitteenamme on poistaa ne tuotteistamme, mikäli vain mahdollista. Kotitekoisia ja teollisessa mittakaavassa valmistettuja tuotteita ei voi suoranaisesti verrata keskenään, sillä valmistusprosessit, käyttötarkoitukset, säilyvyysajat yms. eroavat merkittävästi toisistaan näiden kahden menetelmän välillä. Majoneesi- ja kastikereseptimme sekä niihin liittyvä tuotanto ovat luottamuksellisia yrityksen sisäisiä tietoja, joten valitettavasti emme voi kertoa niistä sen tarkemmin. Toivomme luottamuksenne tuotteisiimme säilyvän lisäainepelostanne huolimatta.Terveisin

Eeva Mäki

Tuotekehittäjä
Eeva Mäki
GSM +358 50 3485122

Burger-In Oy
Linnankatu 34
20100 Turku

www.hesburger.fi
www.hesecafe.fi
----

Tätä ennen olin kuitenkin ennättänyt pyynnöstä ottaa yhteyttä neuvolaan. En muista naisen nimeä (saan sen kyllä selville), mutta mikäli sellaista myöhemmin vaaditaan, niin esitän vastaavan kysymyksen mielelläni myös tusinalle neuvolantädeistä. :) Kerroin tädille saman kuin Heselle. Kaksi 5-vuotiasta kummilastani on tulossa syyslomaksi hoitoon, joten täytyisi tietää ihan muutenkin, miten heille tohtii syöttää Hesburgerin hampurilaisia, vaikka muuten ruokkisinkin heitä monipuolisesti. Kerroin, että Hesburgerista sanottiin päivittäisen hampurilaisen syönnin olevan lapselle turvallista. Täti alkoi ladella tekstiä melkoista tahtia. Kohteliaan kiihtyvällä rytmillä. Hesen hampurilaiset ovat kuulemma ravintoarvoltaan niin tyhjiä, etteivät päivän muut ateriat millään pysty täyttämään sitä aukkoa ilman liiallista energiamäärää. Neuvolantäti käytti aikansa kuvailemaan Lastenaterian huonoutta lapselle ja painotti, ettei sellaista pidä missään nimessä syöttää 5-vuotiaalle lapselle päivittäin. "Ei mielellään edes viikottain…"

Jotta Hesburgerin vastausten ristiriitaisuus kävisi selväksi, väännettäköön hiukan rautalangasta: Aluksi he kertoivat Lastenaterian olevan tarkoitettu herkutteluhetkiin. Seuraavaksi neuvottiin, että sen päivittäinen nauttiminen on turvallista. Miksi alussa tehtiin rajaus? Onko päivittäinen herkutteluhetki turvallista? Mannerheimin Lastensuojeluliitto sanoo, että "Ylipainon vaaran vuoksi lapsen on tärkeä oppia tietämään, että makeiset ja muut herkut eivät kuulu jokapäiväiseen ruokailuun." Miksi Hesburger on toista mieltä?

PÄIVITYS 22.10.2011: Taloussanomien artikkelissa 22.10.2011 terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen pitää noin kahta hampurilaisateriaa kuukaudessa lapsille sallittuna paheena. "(Pikaruoan) Suosio liittyy nimenomaan tähän nopean elämisen rytmiin, se on avainkysymys. Vastareaktio, jota itse edustan olisi, että lapsille tarjotaan oikeita ruokailukulttuurin elämyksiä eikä vain mätetä energiaa." Allekirjoitan tämän täysin.


Miksi teen tätä?
Taistoni pikaruokaketjuja vastaan on herättänyt paljon keskustelua. Puolesta ja vastaan. McDonald's-bloggaukseni (1, 2) ovat blogini suosituinta sisältöä, joten kiinnostusta aiheeseen löytyy. (On myös mielenkiintoista, millä hakusanoilla juuri niihin teksteihin päädytään.) Kannustusta on tullut valtavasti. Ymmärrän silti, että jotkut näkevät tämän typeränä vouhotuksena "itsestäänselvästä" asiasta. Se ei sitä kuitenkaan ole, kuten yritysten vastaukset osoittavat. Tarkoitukseni on näyttää pikaruokaketjujen lapsista piittaamaton asenne bisneksensä tekemisessä. Korostan, että kaikki tämä kohdentuu vain lapsille markkinoituihin aterioihin. Aikuiset tehkööt valintansa itse.

Liikevoitto sinänsä ei ole pahasta. Päinvastoin. Sitähän yritän päivittäin asiakkaillenikin maksimoida. Mutta millä pelisäännöillä se saadaan aikaan, merkitsee. Lakia ei riko kukaan. Se ei silti tarkoita, että asioita tehdään mielestäni oikein. Ei aikana, jolloin lasten lihavuus lisääntyy huolestuttavasti. Ei liene yliampuvaa, että tuomitsen leluilla, aromivahventeilla ja turhilla lisäaineilla lasten koukkuun saamisen epäterveelliseen ruokaan törkeäksi? Sehän on vain oma mielipiteeni. Kulutustottumukset muuttuvat huimaa vauhtia kohti lisäaineetonta ja muutenkin terveellisempää ruokavaliota. Toisaalta pikaruoankin suosio kasvaa. Milloin pikaruokaketjut ottavat vastuuta lasten terveydestä? Milloin näemme toiminnassa todellista selkärankaa kohti paremmin voivaa kansaa? Liikkumaan kehottaminen ja monipuolisen ruokavalion täydentäminen kotona pikaruoan aiheuttamaan ravintoarvovajaukseen ei ole sitä.

Vastuu lasten ruoasta on vanhemmilla. Onko silti oikein, että yritykset tekevät kaikkensa tuon vastuukilven läpäisemiseksi? Lasten vaikutus perheen ruokavalintoihin on usein valitettavan suuri. Valitettavan moni aikuinenkaan ei osaa pitää itsestään huolta. Katsovatko muut asiaa vain vierestä todeten, että huono säkä elää tuossa perheessä? Eikö lasten suojelemiseksi ole tarjolla enempää? Meidän kolmi-nelikymppisten ja sitä vanhempien ikäpolvien lapsuudessa ei ollut nykyisenkaltaista pikaruokaa. Haluaisimmeko päästä takaisin kokemaan lapsuutta pikaruokaketjun pallomeressä, lisäaineita pursuavan aterian kyllästämänä? Jäimmekö jostain paitsi?

Toisena punaisena lankana haluan kieltää epäterveellisen ruoan markkinoimisen lelujen avulla. Piilaakso näytti tässäkin mallia. Käsite "epäterveellinen" on juridisesti hankala, joten käytännössä se täytyisi sitoa tiettyihin annoskohtaisiin rasva-, kalori- ja sokerimääriin. Tämä sulkisi kenties pois myös mm. Kinder-yllätysmunat. Olisiko se niin paha asia? Olisiko liikaa vaadittu, että pidettäisiin ruoka ruokana ja lelut leluina? Ja lapset terveinä?

7 kommenttia:

 1. Vielä 70-luvulla Jaakko 3 olisi ollut innoissaan hampurilaisketjujen monipuolisesta ravinnosta. Lasten lihominen johtuu tv:stä ja tietokonepeleistä eli liikunnan puutteesta.

  VastaaPoista
 2. Mikäli Jaakko 3:lle olisi näytetty hampurilaisketjujen tarjoaman ravinnon ainesluettelo ja niiden selitykset, en usko, että mies olisi ollut innoissaan. Liikunnan puute on toki osa ongelmaa, mutta suurempi merkitys on silti ravinnossa. Geneettiset tekijätkin toki vaikuttavat, mutta niin paljoa emme ole evoluutiossa kulkeneet, että se muutos näkyisi parissa kymmenessä vuodessa tilastoissa.

  VastaaPoista
 3. Ymmärrän pointtisi oikein hyvin, mutta vastuu pääosinhan on vanhempien mitä lapset suuhunsa laittavat. Niin surullista kuin se onkin, niin myöskin vanhemmille pitäisi joskus jonkun "vanhemman" kertoo mitä on soveliasta syödä, sillä niin moni tuntuu olevan hukassa.

  Mutta juu, voishan mikä tahansa voittoa tavoitteleva ruoka-alan yritys kantaa oman kortensa kekoon ja varmistaisi että edes lasten ateriat olisi ehtaa tavaraa. Tiedä vaikka niitä haluaisi aikuisetkin syödä ja tiedä vaikka sen myötä kunnon terveellisestä hampurilaisesta tulisi miljoonabisnes, sillä tänä päivänähän mennään luomun, lähiruoan ja muun superfoodin muoti-buumissa(eikä mikään hassumpi muotibuumi).

  Täytyis taas jonkun viisaamman ideoida siellä hesburgerilla, että mitä jos tehdään kunnon salaatilla ja perus kotiruokana valmistetulla jauhelihapihvillä oleva lastenburger. Mua naurattaa toi kommentti ettei eines- ja kotitekoista ruokaa voi verrata. No ei tietenkään voi, mutta mikä estää tekemästä kotiruokatyylillä omat raaka-jauhelihapihvit sinne pakkaseen. Pakkasessa ne hesenkin burgerpihvit makaa kunnes päätyy pannulle.

  Noh, olen puhunut, vaikka voisin vaahdota tästä asiasta kans tovin. Hyvin kyllä vastattiin sulle ja kierrettiin ja kaarrettiin kiperille kysymyksillä. Asiaa että joku vähän hiillostaa ja laittaa miettimään. Niin valitettavaa kuin se onkin, niin raha määrään aseman ja ilman rahaa ei pärjää....

  VastaaPoista
 4. Lelujen avulla markkinoinnin kieltäminen olisi mainio juttu. Sillä tuntuu olevan todella suuri vaikutus ala-asteikäisiin lapsiin. Heidän jutuistaan kuulee selvästi, että pikaruokaravintolat pysyvät ajatuksissa positiivisina asioina tehokkaasti juuri lelujen ansiosta. Leluja saa nykyää ilman aterian pakko-ostoa, mutta sillä ei poistu itse pääongelma, eli epäeettisen markkinoinnin vaikutus lapsiin.

  Mielestäni yksinkertainen rajanveto olisi kieltää tällainen markkinointi kaikilta ravintoloilta. Ainakin sellaisilta, jotka väittävät tarjovansa lapsille lämpimäksi ateriaksi kelpaavaa ravintoa. Kiellon ei tarvitsisi koskea esimerkiksi Kinder yllätysmunia, jotka ovat makeisia. Makeisten valmistajat eivät lähtokohtaisesti väitä niiden olevan lapsille täysipainoista ravintoa ja niiden kohdalla verotus voi olla parempi keino vaikuttaa kulutukseen.

  VastaaPoista
 5. Jos jättää hampparin sämpylän ja ranskanperunan pois niin ei ei siinä ole mitään lihottavaa. Insuliini vie hiilihydraatit soluun (rasvasoluun tai lihakseen), mutta jos et nosta insuliinitasoa hiilareilla et liho. Voit vaikka juottaa lapsille ranskalaisten paistorasvan, vaikka desilitra päivässä ja ne ei siitä liho.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi ihmeessä menisi Heseen syömään pihviä majoneesilla? Ja sen majoneesin jättäisin ekana pois.

   Poista
 6. olet kyllä suuri idiootti. jos ei tiedä mitä muuta kuin heseä lapselle syöttää ei kannata ottaa niitä hoitoon.

  VastaaPoista