lauantai 6. elokuuta 2011

Kotitekoinen kebab

Olen tähän mennessä blogannut kotitekoisesta pizzasta ja hampurilaisesta, mutta epäpyhän kolminaisuuden kolmas tukipilari odotti toteutusta - kebab.

Kebabhan tarkoittaa varrasta ja lajeja löytyy monia useita. Suomen kebab-pizzerioiden liha-soosimössöä ei turkkilainen ravintoloitsija kebabiksi myöntäisi. En lähde analysoimaan kebabin historiaa ja syvintä olemusta sen syvemmälle, vaan kerron yhden, varsin suorasukaisen, helpon ja terveellisen version tästä itämaiden herkusta - kertaakaan "aitoa" maistamatta. Kaikki ainesosat tehdään itse, joten tiedät tarkkaan, mitä suuhusi laitat - toisin kuin sunnuntaiaamuisin nollaneljältä. Kustannus on jopa vitosenkepsua edullisempi!

Tein kaiken grillissä ja homma toimi ihan ok, mutta pitaleivät eivät nousseet kuprulle kuten uunissa. Voi olla harjoituksen puutetta ja hyvin leivät toimii ilman kupruiluakin. Kunhan et tee niitä rapeiksi asti.

Retiisitzatziki antaa annokselle oman kesäisen raikkaan säväyksen. Tee valmiita kebab-annoksia tai laita tarjottavat kippoihin jokaisen itse kasattavaksi. Tarjoile kebab renkaiksi leikatun punasipulin, tuoreen tomaatin, salaatin ja retiisi-tzatzikin kera.

PITALEIPÄ
10 dl vehnäjauhoja
1,5 dl vettä
2 pussia kuivahiivaa tai 1 tuorehiiva
2 rkl hunajaa
100 g voita sulatettuna
suolaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot, hunaja, suola ja voi. Vaivaa taikina tasaiseksi. Anna nousta 30 min. Kauli taikina ohueksi levyksi, taita ja kauli puolen sentin paksuiseksi. Tee vaikka keittokulhoa hyväksi käyttäen, reunalla taikinaan painamalla, hiukan cd-levyä isompia leipiä. Paista grillissä epäsuoralla lämmöllä, kunnes leipiin  alkaa tulla väriä, mutta eivät pääse rapeiksi.

LIHATÄYTE
500 g lampaan jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
0,5 dl vettä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 kananmunaa
1 dl mintunlehtiä hienonnettuna
1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
2 rkl jeeraa/juustokuminaa/roomankuminaa hienonnettuna
1 tl kanelia
1-2 tl fenkolinsiemeniä hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria

Sekoita ainekset keskenään ja anna tekeytyä puolisen tuntia. Rullaile massasta makkaran paksuisia pötköjä ja pistä varrastikku läpi. Grillaa meheväksi.

RETIISI-TZATZIKI
0,5 dl retiisiä hienonnettuna
1 punasipuli hienonnettuna
2 valkosipulia hienonnettuna
1 dl kreikkalaista jogurttia
1 rkl punaviinietikkaa
ripaus sokeria
suolaa ja mustapippuria

Sekoita ainekset keskenään ja laita jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti