tiistai 19. heinäkuuta 2011

Friteeratut kesäkurpitsankukat ja grillatut kikhernepannukakut

Monivuotinen haaveeni oli päästä maistamaan friteerattuja kesäkurpitsankukkia.

Pääsin kerran Italiassa herkuttelemaan ricottalla täytetyllä kukalla, mutta siinä itse kukan aromi jäi sivujuonteeksi. Suomessa ei kaupasta, torilta tai ravintoloista niitä saa eli jouduin odottamaan, kunnes sain oman puutarhan ja sinne pari kesäkurpitsantaimea. Herkullisen kasviksen melko kaunis kukka saa kulinaristin kaikki aistit vireille ja innolla nappasin ensimmäiset viisi kukkaa mukaani. En odottanut maulta ihmeitä, kunhan pääsisin maistamaan. Klassinen italialainen aperitiiviruoka osoittautui kuitenkin todelliseksi herkuksi. Testaa ihmeessä, jos tarjoutuu mahdollisuus!

Saat mahtavan kasviskesäaterian, jos lisäät pääruoaksi Koillis-Ranskassa ja Pohjois-Italiassa suositut kikhernepannukakut, panisset, ja tarjoilet ne provencelaisten tomaattien kera. Kylkeen tuoretta maalaisleipää tai bruschettaa ja jälkkäriksi vaikkapa Amarettolla ja hunajalla marinoitua mansikkaa, vadelmaa ja punaherukkaa. Kesän parhaita makuja!

Huom! Kikhernepannukakkujen esivalmisteluun täytyy varata tunnin verran aikaa, että taikina ehtii jäähtyä. Sillä välin ehdit kypsentää tomaatit.

Friteeratut kesäkurpitsankukat
Frittitaikina:
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1-2 tl maitoa tai kermaa
suolaa ja pippuria
friteeraukseen auringonkukka- tai maapähkinäöljyä

Kerää nupulla olevat ja auenneet kukat yhteen. Älä pese niitä, ettei jauhot paakkuunnu tai rasva ala räiskyä! Kuumenna rasva kattilassa. Tiputa pieni yrtinpala pinnalle. Rasva on tarpeeksi kuumaa, kun se alkaa sihistä. Sekoita muna, maito/kerma ja suola ja pippuri keskenään. Pyörittele kukat jauhoissa ja kasta ne seokseen. Friteeraa kukat kullanruskeiksi ja nauti!

Grillatut kikhernepannukakut ja provencelaiset tomaatit
Pannukakut:
6,5 dl kasvislientä
3 dl kikhernejauhoja
suolaa
pippuria

Tomaatit:
4 tomaattia
kourallinen persiljanlehtiä
6 hienonnettua valkosipulinkynttä
sokeria
suolaa
pippuria
oliiviöljyä


Kiehauta kasvisliemi ja lisää jauhot koko ajan vispaten. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehua miedolla lämmöllä 10 minuuttia, kunnes taikina on tuhdin puuromaista. Sen täytyy irrota pohjasta, mutta olla muokattavissa. Kun näpit kestää sen muovaamista, pyörittele se paksuksi pötköksi, vedä kelmu päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Laita grilli lämpenemään 200-250 asteeseen. Voit tehdä ne myös uunissa. Halkaise tomaatit ja ripottele päälle hiukan suolaa, pippuria ja sokeria. Lorauta päälle tilkka oliiviöljyä. Iske tomaatit grilliin ja anna hautua 35-45 minuuttia. Käytin itse epäsuoraa lämpöä eli tuli ei ollut suoraan niiden alla. Tee sillä välin kuorrute. Pilko valkosipulit ja persilja ja sekoita ne pieneen loraukseen oliiviöljyä. Kun tomaatit ovat hautuneet, asettele niiden päälle pieni määrä täytettä ja anna hautua vielä 10 minuuttia. Ota syrjään ja anna haalentua, kun paistat kikhernepihvejä.

Leikkaa kikhernepötköstä 1,5 sentin slaisseja ja sivele ne oliiviöljyllä. Grillaa ne rapeiksi molemmilta puolilta, asettele lautaselle ja päälle tomaatit.




1 kommentti:

  1. Mulla on tuo sama haave, mutta viime vuonna unohdin kertoa mummolle tarvitsevani ne kukat ja tänä vuonna kesäkurpitsaa ei laitettu kasvamaan. Että pieleen meni.

    VastaaPoista