tiistai 24. toukokuuta 2011

Kysymys McDonald'sille: Onko Happy Meal terveellistä ruokaa lapsille?

McDonald'sin pääjohtajan mielestä Happy Meal -aterian McNuggetit, hampurilaiset, ranskalaiset ja virvoitusjuomat eivät ole epäterveellisiä lapsille. Suomen McDonald's, onko teidän mielestä Happy Meal -ateria terveellistä ruokaa lapsille?

Tänä keväänä sadat yhdysvaltalaiset terveysalan ammattilaiset ja yhteisöt vaativat McDonald'sia lopettamaan pikaruoan markkinoimisen lapsille ja antamaan Ronald McDonaldille kenkää. Yritys on ollut aina 1950-luvulta lähtien oppikirjaesimerkki siitä, kuinka lasten valloittamisella saadaan koko perhe kylään. Ja useasti. Pallomeret, liukumäet ja ennen kaikkea yhteistyö alan johtavien leluvalmistajien kanssa on tehnyt yrityksestä koko perheen suosikin ja maailman tunnetuimman brändin. Eric Schlosserin Pikaruokakansa-kirja kertoo Ronald McDonaldin mielenkiintoisen historian markkinamiesten työpöydältä USA:n neljänneksi tunnetuimmaksi "julkkikseksi". Kannattaa lukea! Suomessa pellen rooli ei ole ollut niin keskiössä. Happy Meal -aterioita myydään meillä pääosin lelujen voimalla. McDonald's kommentoi minulle, että se "on vastuullinen mainostaja. Suomessa olemme päättäneet, että emme mainosta lastenohjelmien yhteydessä tai muuten kohdista mainontamme viestiä lapsiin." Kun ravintoloissa on peuhumaa, maskottina pelle ja aggressiivisesti esillä olevat Happy Meal -lelut ja -pakkaukset, on paitsi kornia myös kuluttajaa sekä lapsia aliarvioivaa väittää moista. Yhdysvalloissa McDonald'sin pääjohtaja Jim Skinner puolusti Ronaldia kertomalla tämän olevan "hyvän lähettiläs, joka ei markkinoi epäterveellistä ruokaa lapsille".

En ole pikaruokaa vastaan. Sen syöminen on nykymaailmassa paikoin jopa ainoa vaihtoehto. Oikeaa ruokaa ei huoltoasemilta tuppaa saada ja mussutankin tien päällä aina silloin tällöin burgerin. Aikuinen ihminen saa myrkyttää itseään juuri niillä aineilla kuin itse vain haluaa. Lapsilla ei ole tietoa ruoan terveellisyydestä. Kun Happy Mealia sanotaan epäsuorastikin terveelliseksi, pillastun. Kun kanava asian tarkennukseen on olemassa, tartun siihen ja kysyn.

Laitoin Suomen McDonald'sin Facebook-sivuille kysymyksen, jossa kysyttiin, onko heidän mielestä todellakin Happy Meal terveellistä ruokaa lapsille. Ensimmäiseksi vastaukseksi sain suuryhtiölle tyypillisen teflon-väistön: "Tuotteemme sopivat osaksi monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota. Minkä tahansa ruokavalion yksipuolinen noudattaminen ei ole suositeltavaa. Kuten aina, kohtuus kaikessa :)"

Seuraavaksi yritys otti esiin vaarallisen äitikortin: "Hei taas! Tällä kertaa Mäkkäriltä vastaa sinulle kahden lapsen äiti. Kysyit McNuggeteista...tarjoan niitä hyvillä mielin omille lapsilleni ja olen yksi niistä äideistä, joka juottaa Mäkkärissä lapsilleen rasvatonta maitoa tai tuoremehua:)" Sivujen kommentoija oli siis tuonut itsensä esille, tosin nimettömänä, mutta yksityishenkilönä. Pelkäsin kommentin aiheuttavan arvosteluryöpyn, mutta onneksi siltä vältyttiin. Täytyy huomioida, että viestiketjun kommentointi edellyttää McDonald'sin sivun fanittamista. Hämmentävää silti, että sosiaalisessa mediassa kommentoidaan omaa yksityiselämää, mutta ei kerrota nimeä. Ei kuulu sossumedian luonteeseen.

Sitten väännettiinkin McNuggettien valmistuksesta, jossa yrityksen edustaja nolasi itsensä väittämällä broilerinlihaa valkoiseksi, ei vaaleanpunaiseksi. Viikonloppuna yksittäinen työntekijä taisi jäädä liian yksin hajatuksineen. Sosiaalinen media kun toimii 24/7.

(Tähän bloggaukseen löytyy jatkoartikkeli tästä linkistä.)

Happy Meal
Tämän bloggauksen piti alunperin keskittyä Happy Mealin olemukseen, joten tiivistetään lopuksi. Kukin tehköön omat johtopäätöksensä aterian terveellisyydestä. Tartun vain ainesosiin, en ravintosisältöihin.

Happy Meal koostuu "pääruoasta", jonka voi valita McNuggettien + dipin, hampurilaisen ja juustohampurilaisen väliltä. Lisukkeeksi voi ottaa ranskalaisia, miniporkkanoita tai omenalohkoja. Ruokajuomaksi rasvatonta maitoa, Tropicana-mehua tai 0,25 l virvoitusjuomaa.

Keskitytään tällä kertaa näihin Tanskassa valmistettuihin McNuggetteihin, jotka koostuvat seuraavista: Broilerinliha (52 %), leivitys (vehnäjauho, maissijauho, kasviöljy, muunnettu maissitärkkelys, muunnettu tapiocatärkkelys, suola, kananmunan valkuainen, nostatusaineet (E 450, E 500, E 341), sokeri, pippuri, selleri), vesi, perunatärkkelys, suola (1,0 %), aromit, mausteuute.

Mikäli olen ymmärtänyt oikein, niin McNuggetit valmistetaan sekoittamalla yhteen jauhettua kananlihaa, suolaa, vettä ja natriumsulfaattia. Sulfaatti liuottaa lihasta proteiinia, joka sitoo rasvaa ja lihaa yhteen. Samalla se ylläpitää massan kosteutta ja ehkäisee sen kuivumista paiston yhteydessä. Massa leivitetään ja uppopaistetaan. Mikäli McDonald'silla on esittää tähän reseptiin muutoksia, niin otan ne mielelläni vastaan. Kuvien kanssa. Hehän kiistivät, ettei nuggetteja tehdä vaaleanpunaisesta massasta. He myös jostain syystä halusivat poistaa aluksi mainitsemansa kanannahan ainesosista. Tarjottu tanskalainen linkki ei kerro likimainkaan tarpeeksi. Kuvat ovat liian pieniä ja valmistusprosessista puuttuu olennaisia osia.

Selvennökseksi tuotteessa oleviin E-koodeihin yms:
(Lähde: Mats-Eric Nilsson: Petos lautasella)

E 341 Kalsiumfosfaatit
Paakkuuntumisenestoaineita. Vahvistavat hapettumisenestoaineiden vaikutusta härskiintymistö ja värimuutoksia vastaan. Fosforihapon suoloja, joita esiintyy luontaisesti ihmisruumiissa.

E 450 Natriumfosfaatti
Stabilointiaine; rakennetta parantava ja vettä sitova aine.
Valmistetaan keinotekoisesti fosforihaposta*.
*Fosforihappo
Fosforihapolla on monia teollisia käyttötarkoituksia: lannoitteena, valkaisuaineena, ruosteen poistoon sekä happamuudensäätöaineena elintarvikkeissa. Esimerkiksi kolajuomat sisältävät fosforihappoa (enintään 70 mg/100 ml) sen antaman kirpeän maun takia.
Lähde: Wikipedia
 
E 500 Natriumkarbonaatit
Happamuudensäätöaineita; myös nostatusaineita. Hiilihapon emäksisiä suoloja, joita esiintyy luontaisesti; valmistetaan myös keinotekoisesti.

Muunnettu tärkkelys
Tämä tarkoittaa, että tärkkelystä on muutettu kemiallisesti, jotta tuotteeseen saadaan täsmälleen halutunlainen rakenne. Tärkkelystä voi muuntaa erilaistan happojen, entsyymien ja hapettavien aineiden avulla. Tällaiset menetelmät ovat kiellettyjä luomutuotannossa. Muunnetun tärkkelyksen ravintoarvo on alhainen ja energiapitoisuus korkea.

Oma resepti
Itse tekisin nuggettini näistä: Broilerinliha, korppujauho (vehnä, vesi, hiiva, suola), vehnäjauho, kananmuna, suola, pippuri.
Taputtelen broilerfileen kuivaksi. Leikkaan sen palasiksi. Ripottelen päälle suolaa ja pippuria. Ripottelen päälle vehnäjauhoa. Kastan palat kanamunaan. Pyörittelen korppujauhoissa. Friteeraan kasviöljyssä.

Dippi
McNuggetteja syödään dipin kanssa. Mietin, minkä dipin valitsisin lapselle. Mango Salsa kuulosti sopivalta, joten otetaan se luupin alle.

Mango Salsa -dippi (valmistaja McCormick Ltd, Iso-Britannia)
Glukoosi-fruktoosisiirappi, vesi, mango (11 %), sipulikuutiot, tomaattisose, sokeri, väkiviinaetikka, muunnettu maissitärkkelys, appelsiinimehutiiviste, suola (1,6 %), aprikoosisosetiiviste, valkosipulisose, limettimehutiiviste (sisältää säilöntäaine E220 eli rikkidioksidi*), limetinkuori, kuivattu punainen paprika, säilöntäaine (E202*), yrtti.

*E 220 Rikkidioksidi
Säilöntäaine, joka tehoaa bakteereihin. Myös hapettumista estävä vaikutus. Voi aiheuttaa yliherkkyysreaktioita. Muodostuva rikkihapoke voi ärsyttää mahalaukkua.
Wikipedia sanoo:
Rikkidioksidi E 220 on väritön, pistävänhajuinen, ärsyttävä ja syövyttävä kaasu. Se on rikin ja hapen yhdiste, jota syntyy muun muassa rikin tai rikkipitoisten aineiden palaessa, esimerkiksi eräitä fossiilisia polttoaineita käytettäessä sekä tulivuorenpurkausten yhteydessä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Rikkidioksidi

Glukoosi-fruktoosisiirappi
Länsimaisen ruokakulttuurin suurin rikkaruoho. Saanut Yhdysvalloissa lempinimen Devil's candy. Veikkaan, että olet syönyt sitä viikon sisään.
MTV3:n sivuilla on tiivistetty aineen olemus hyvin selkosanaisesti. Lue ihmeessä!

E202 Kaliumsorbaatti
Säilöntäaine, joka vaikuttaa lähinnä hiiva- ja homesieniä, mutta myös joitakin bakteereja vastaan. Valmistetaan keinotekoisesti. Voi aiheuttaa yliherkkyysreaktioita.

Oma resepti
Mango, kurkku, chili (voidaan jättää lasten annoksesta pois), punasipuli, limenmehu, korianteri, suola, pippuri.


Happy Mealin hampurilaiset
Entäpä Happy Mealin burgerit? Netissä on pyörinyt parin vuoden ajan tasaiseen tahtiin kuvia synttäreitään viettävistä McDonald'sin ruoista. Kuten tästäkin linkistä voi katsoa, niin vuoden aikana ateria ei ole muuttanut muotoaan lainkaan. Ei edes hajun puolesta. Ei mädäntymistä. Ei homehtumista. Tehkää johtopäätökset! Paneudun burgereiden sielunelämään toisella kertaa. Ajankohtaisesta Big Tasty -kampanjasta voisin mainita, että Mats-Eric Nilssonin Aitoa Ruokaa -kirja mainitsee sen pelkässä kastikkeessa olevan 29 ainesosaa!

Oma resepti burgereihin ja ketsuppiin löytyy täältä.

Ja limuihin en uskalla edes mennä tällä kertaa!

Tiistaina 24.5.2011 klo 0.01 Facebookin viestiketju näytti tältä. Keskustelua voi seurata tästä.


8 kommenttia:

 1. Voi vittu mitä paskaa eihän perunatkaan ole terveellisiä jos ei syö mitään muuta kuin niitä ja kyllä ihminen rasvaakin tarvii.. -.-

  VastaaPoista
 2. Hyvä anonyymi kommentoija. Rasvakeskustelu on sitten hiukan toinen asia. Kuten tekstissä mainitsin, niin en käsittele tällä kertaa ravintosisältöjä, ainoastaan ainesosia. Kukin tehköön omat johtopäätöksensä ainesosatietojen perusteella ja päättäköön omasta ruokavaliostaan. Kaiken tarkoituksena on saada Suomen McDonald'sin kanta Happy Meal -aterian terveellisyyteen. "Kaikkea kohtuudella" -vastaus ei ota kantaa.

  VastaaPoista
 3. Kylläpä on naurettavaa provosointia ja McDonaldsin haukkumista. Tottakai joka ikinen tajuaa, että mäkkärin ruoka on epäterveellistä, jos syö pelkästään sitä? Miksei tuo "kaikkea kohtuudella"-vastaus kelpaa herralle? Huh huh kun ottaa päähän...

  VastaaPoista
 4. Hyvä anonyymi. Ruoka voi olla epäterveellistä söi sitä kerran tai pelkästään. On yleinen näkemys - itsekin siihen vihjaisit - että McDonald'sin ruoka olisi epäterveellistä. Pääjohtaja Skinner sanoi kuitenkin viime viikolla, ettei näin ole lapsille suunnatun ruoan (eli Happy Mealin) kohdalla. Haluan kuulla, ollaanko Suomessa samaa mieltä johtajan kanssa. Jos johtaja ottaa polleana kantaa, miksi siitä hyssytellään?

  VastaaPoista
 5. Jahas... Suomen oon näköjään rantautunut jo kukkahattusetiäkin. Eiköhän se mene yleensä ottaen niin, että vanhemmat ovat vastuussa siitä mitä lapset suuhunsa laittavat. Aivan turha alkaa jeesustelemaan ja syyttelemään McDonaldsia... Samaa paskaa on kaupan hyllyt pullollaan.

  VastaaPoista
 6. Se, että McDonald's kiistää Happy Mealin olevan epäterveellistä, on pahempaa kuin jeesustelu. Lasten ruokavalio on vanhempien vastuulla, mutta terveysasioista valehtelua en yhtiön puolelta hyväksy.

  VastaaPoista
 7. Voitko osoittaa yhtiön vastauksen vääräksi?

  VastaaPoista
 8. Minulla ei ole kerättyä kansiota tutkimuksista, jotka pilkkovat Happy Mealin osaset terveellisyyskäsitteen molemmille puolille. Tästä bloggauksesta on jo kauan aikaa enkä valitettavasti muista, mitä kaikkea aineistoa kävin silloin läpi. Oletko kenties kanssani asian suhteen eri mieltä? McDonald's aloitti tämän sotkun sanomalla, että heidän ruokansa ei ole epäterveellistä lapsille. Toivoisin näyttöjä siitä sekä näkisin mielelläni, miten nuggetit valmistetaan. Hesburgerin osalta soitin neuvolaan ja kysyin heiltä, onko päivittäinen hampurilaisen syönti lapselle vaaratonta, kuten firma väitti. Neuvolantädit pöyristyivät. Siitä voi lukea enemmän tästä: http://www.sivumaku.fi/2011/10/hesburger-lasten-ruokavaliosta.html

  McDonald'sin tekopyhyyttä käsittelin myös täällä: http://blogit.mtv3.fi/sivumaku/2012/03/15/onko-mcdonalds-vastuullinen-mainostaja/

  VastaaPoista