sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Poronvasan maksaa, poron kylkirulla ja poron jauhemaksapihvit

Etelänmies kokeili poroa kolmella tapaa. 

Sain viime syksynä lahjoituksena ison kasan poron erilaisia lihoja. Koska oma pakastin oli tuolloin kolmannes nykyisestä, lähtivät lihakimpaleet perhepiirin kylmälaitteisiin säilytykseen. Nyt omaankin pakkaseen mahtuu ja porot kotiutuivat männä viikolla. Pororeseptejä löytyy varsin nihkeästi netistä, mutta löysin kirjastosta todellisen reseptiaarteen, Hans Välimäen, Markus Maulavirran, Kimmo Jylhän ja Tero Mäntykankaan kirjoittaman Poro-kirjan. Ohjeita löytyy vähän jokaiselle poron osalle, joten eiköhän hiukan huolta herättäneelle sydämellekin löydy käyttöä. Tein alkuvuonna maksasta loistavaa herkkua, mutta nyt oli pakko kokeilla Välimäen versiota. Kylkirulla seuraa pitkälti Maulavirran ohjetta.

Viikonlopun pororuoista jäi tähteeksi maksaa ja jauhelihaa, joista vaimo teki herkullisia jauhemaksapihvejä. Ruokalaji, joka aiemmin aiheutti jo sanottuna puistatuksia, pääsi hyväksyttyjen aterioiden listalle. :)

Poronvasan maksaa ja gruyére-puikulamuusia, riistakastiketta ja puolukoita
neljälle

700 g poronvasan maksaa
suolaa
pippuria
vehnäjauhoja
3 rkl voita

Viipaloi maksa ja mausta suolalla ja pippurilla. Leivitä kevyesti vehnäjauhoilla.
Kun kastike ja muusi on valmista, kuumenna pannu, laita sille voita ja paista maksaa minuutin verran per puoli.

Riistakastike
4 dl punaviiniä
4 dl lihalientä
7 mustapippuria
timjaminoksia
1 laakerinlehti
1 salottisipuli silputtuna
1 porkkana pilkottuna
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl siirappia
25 g voita

Laita kattilaan viini, lihaliemi, laakerinlehti, timjaminoksat, mustapippurit, sipuli ja porkkana. Anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia, kunnes neste on haihtunut puoleen väliin. Siivilöi liemi ja kaada se takaisin kattilaan. Sekoita jauhot vesitilkkaan. Kaada seos liemeen koko ajan hämmentäen. Anna jauhojen kypsyä 5 minuuttia. Lisää siirappi ja voinokareet sekoittaen voimakkaasti.

Gruyére-muusi
500 g puikulaperunoita
2 dl kermaa
1 dl maitoa
100 g voita
suolaa, valkopippuria
200 g gruyére-juustoa

Keitä perunat suolalla maustetussa "lyhyessä" vedessä ja muusaa ne.

Kiehauta kera, maito ja voi. Lisää muusattu peruna. Kuumenna ja lisää mukaan juusto. Muusi on hiukan venyvää eli älä pelästy sitä. :)

Poronvasan maksaa


Sieni-lihatäytteinen poronvasan kylkirulla

700 g luuton poronvasan kylkirulla
2 sipulia, toinen hienonnettuna, toinen lohkoina
2 rkl voita
100 g siitakesieniä pilkottuna
200 g sika-nautajauhelihaa
1 dl kermaa
suolaa ja pippuria
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1 porkkana paloiteltuna
pala juuriselleriä paloiteltuna
plo esim. Hartwallin Gourmet-olutta
timjamia
7 murskattua mustapippuria
katajanmarjoja
2 rkl marjahyytelöä

Freesaa sipulisilppu voissa, lisää joukkoon sienisilppu ja paista sienistä kosteus pois. Laita jäähtymään. Sekoita seos jauhelihan kanssa. Lisää joukkoon kerma ja mausta suolalla, pippurilla ja rosmariinilla. Sekoita taikina kunnolla.

Levitä kylki leikkuulaudalle ja siivoa se ylimääräisestä rasvasta ja kalvoista (Siihen voi mennä hetki aikaa). Leikkaa lihaan pieniä viiltoja, mutta ei läpi asti. Mausta liha suolalla ja levitä jauhelihamassa päälle. Rullaa kylki rullaksi ja sido kiinni puuvillanarulla. Kuumenna pannu ja laita sille nokare voita. Freesaa hetki sipulilohkoja, juuriselleriä ja porkkanaa. Lisää liharulla pannulle ja ruskista se joka puolelta. Ota esiin uunivuoka ja laita siihen pororulla ja vihannekset. Kaada päälle olut ja hiukan vettä. Nestettä pitäisi olla puoleen väliin rullaa. Laita mukaan timjamia, murskatut mustapippurit, katajanmarjat ja marjahyytelö. Laita päälle kansi tai folio.

Kuumenna uuni 120 asteeseen. Kypsennä lihaa nelisen tuntia. Lihan ollessa kypsää siivilöi haudutusliemi ja keitä siitä kastike.

Itse nautin rullan muhennetun puikulaperunan kera. Eli freesasin sipulia ja pieneksi paloiteltua perunaa ja keitin ne kypsiksi kermassa ja maidossa. Mausteeksi suolaa, valkopippuria ja muskottia.
Rulla toimii myös kylmänä leikkeleenä.

Poron kylkirullaa ja muhennettua puikulaa



Jauhemaksapihvit porosta ja vähän muustakin

250 g poronvasanmaksaa
150 g sika-nautajauhelihaa
1 porkkana raastettuna
2 raakaa perunaa raastettuna
2 munaa
1 dl kermaa
0,5 dl korppujauhoja
2 rkl siirappia
suolaa
valkopippuria
meiramia
voita

Sekoita ainekset keskenään ja anna maun tekeytyä hetki. Paista koepihvi ja säädä maku kohdilleen. Paista pihvit kauniin värisiksi ja tarjoile vaikka pottumuusin ja puolukoiden kera.

Poron jauhemaksapihvit
Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti