sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Viha-rakkaussuhteeni Tampereen Kauppahalliin

Perjantai tiivisti hyvin viha-rakkaussuhteeni Tampereen Kauppahallia kohtaan. Asun itse keskustassa, 500 metrin päässä Hallista, mutta teen ostoksia siellä pääosin vain lauantaisin. Menen töihin aamukahdeksalta ja lähden kotiin puoli viiden maissa. Halliin pääsen siten klo 16.45-17.15 välillä. Aukioloajat ovat ovessa 08-18. Käytännössä suuri osa tiskeistä on tyhjiä jo klo 17. Usein jopa aiemmin. Niinpä en yleensä halua ottaa riskiä ja nappaan tarpeeni matkan varrelta Stockmannilta. Sokoksen Herkku on vielä rempan jäljiltä puutteellinen ja sekava, joten senkään varaan ei voi laskea, jos Halli pettää. Hinta-/laatutaso on Hallissa toista luokkaa, vaikka Stockakin on kirinyt viime aikoina melkoisesti etenkin luomutarjonnan suhteen. Parhaiten virallisia aukioloaikoja noudattavat käyttämistäni paikoista Kalaherkut Nygren, Juustosoppi sekä LuomuAni. Huonoiten LaatuLiha.
Aamukahdeksalta tarjonta on parhaimmillaan ja tein kaksi mahtavaa löytöä, partaveitsisimpukat ja kokonainen kani. Vastaavaa ei muualta Tampereelta voi edes kuvitella löytävänsä. Niistä bloggaan seuraavaksi. Sopivan reseptin netistä löydettyäni, piti Halliin päästä uusiksi työpäivän jälkeen chorizoa hakemaan. Kello näytti 16.50 ja yli puolet kauppiaista sulkenut puotinsa. Mukaan lukien suosimani leikkelekauppias. Wigrenin myyjä ei ollut chorizo-nimisestä makkarasta kuullutkaan. Siispä Sokokselle vakuumipakattua leikkeleversiota hakemaan.

Tampereen Kauppahallilla on ollut pitkään ongelmia löytää asiakaskuntaansa nuoria aikuisia. Ideoita on heitetty ja joitakin niin tai näin toteutettukin. Mutta jos keskustassa asuva ja työskentelevä toimistotyöläinen ei ehdi siellä asioida, on turha yrittää asioita markkinoinninkaan avulla parantaa.

PS. Voi kunpa kaupungin ainoan oikean ranskalaisravintolan, 4 vuodenaikaa, herkkuja pääsisi nauttimaan muulloinkin kuin silloin tällöin lauantailounaalla. Arkilounaalle matkaa kertyy liikaa. Se ei tosin ole raflan vika.

LISÄYS: Olisiko mahdollista saada jonkinlaista infoa hallin nettisivuille tai Facebook-sivuille päivän erikoistarjonnasta? Kokonaiselle taskuravulle, teerelle tms. ei useimmilla löytyne reseptiä tai näkemystä pääkopasta ja muuten houkutteleva ostos jää siten yleensä tekemättä. Statuksen kirjaaminen ei olisi suuri homma, jos vain koneelle aamusella tai edellisenä iltana kerkeää.

26 kommenttia:

 1. Puhut täyttä asiaa. Tässäpä olisi heti lisää toinen nuori aikuinen, joka haluaisi ostaa enemmän kauppahallista, mutta ei aukioloaikojen puitteissa kerta kaikkiaan pysty siihen. Pidempiä aukioloaikoja ja johan alkaa asiakkaita virrata sisään!

  VastaaPoista
 2. Ttoi on muuten hyvin totta ja aiheesta olen (täälläkin) pariinkin kertaan narissut. Kovasti rummutetaan lähiruoan ja pienten putiikkien ja kauppahallien sun muiden puolesta ja painostetaan ihmisiä käyttämään niiden palveluja jotta ne säilyisivät elossa. Valitettavasti ongelma on juuri tuo yllämainittu: ellei satu olemaan keskustassa asuva vapaaherrra jolla ei ole muuta tekemistä kuin keräillä päivällisen aineksia, niin tavoite on mahdoton.

  Ymmärrän kyllä että esim. palkkakustannusten vuoksi ei haluta jatkaa aukioloaikoja mutta tuossa lähimarketissakin kovin kuhina on juurikin neljästä- viidestä eteenpäin kun palkkatyössä ahertava kansanosa ehtii ostoksille. Eli toivoisin että jollain aikataululla pienemmätkin kaupat alkaisivat painottumaan ilta-aukioloaikoihin, jotta rahvaskin ehtisi ostoksille. Edes kerran viikossa kuten monessa keskieurooppalaisessa maassa on tapana kun kaupat ovat auki normaalia myöhempään.

  VastaaPoista
 3. Työnantajan kanssa pitää tehdä uusi soppari työaikojen suhteen, että pääsee käymään heti aamusta hallissa :)

  VastaaPoista
 4. Työnantaja varmasti suokin aamukoukkauksen, mutta se ei ole pointti. Nykyiset "epäviralliset" aukiolot ovat mummoja varten. Enkä halua tehdä muutenkaan ruokaostoksia juuri herättyäni ja raahata kauppakassia pitkin kylää ja jemmata sitä työpaikan jääkaapissa.

  Sama asia on myös markettien tuote-esittelijöillä. Enpä muista, milloin olisin saanut arki-iltana klo 17 jälkeen uutuustuotteen maistiaisia, vaikka kauppa olisi täynnä asiakkaita. Esittelijät noudattavat klo 8-16 työaikaa, mikä on yksinkertaisesti typerää.

  VastaaPoista
 5. Kannatan näitä aikamuutoksia, vaikka halli onkin työmatkani varrella ja pystyn asioimaan siinä vaikka lounasaikaankin. Mutta tosi on, että noilla aukioloajoilla se asioiminen hallissa vaan on mahdotonta. Ja pitkä matka on muutenkin uusien sukupolvien halliin vetämiseksi edessä.

  VastaaPoista
 6. Kannatan täysin klo 8-18 aukioloa. Sitä ei tarvitse jatkaa myöhempään. Ainoastaan noudattaa. Tarjonta on kehittynyt kohti nuorempaa sukupolvea, mutta porukan pitäisi se myös tiedostaa. Stocka reagoi mallikkaasti luomun kasvavaan kysyntään, mutta Kauppahallissa se ei näy. Aika outoa, mutta toisaalta, jos ollaan kaiken aikaa vain mummojen parissa...

  VastaaPoista
 7. Opiskelijana vielä satunnaisesti kerkeääkin virka-aikana asioimaan Hallissa, mutta heti jos ryhtyy palkkatyöläiseksi edes keskustassakin ja työpäivät ovat malliin 9-17, milläs asioit? Raivostuttavaa, ja sama ongelma vaivaa vielä pahemmin Tammelan toria, jossa ei voi asioida kuin lounasaikaan –– tori menee kiinni jo kahden jälkeen!

  VastaaPoista
 8. Oletteko tietoisia kauppahallilaisten työpäivistä? He ovat yksityisyrittäjiä, eli varaa heillä ei useimmissa tapauksissa ole kuin muutamaan työntekijään, mikä tarkoittaa täysiä työpäiviä. Esimerkiksi lihakauppiaiden päivä ei ala tuolloin kello 8.00 vaan vähintään 2-3 tuntia ennen aukeamis aikaa, että lihojen valmistukset ja muut asiat saadaan hoidettua ja tiskit ovat valmiina tuolloin kello 8. Tämä tekee kauppiaille 13 tunnin työpäiviä, ja ainoastaan sunnuntain vapaapäivää.
  Puhutte myöskin täysin potaskaa siitä etteivät liikkeet noudata aukioloaikoja? Kauppahalli on auki 8-18 ja jokaisella liikkeellä on omat henkilökohtaiset aukioloajat, jotka lukevat liikkeen seinällä. Sopimuksen mukaan heidän ei tule olla auki 8-18, vaan niin kuin liike on itse ajan määrittänyt. Sama tilanne on myös esimerkiksi koskikeskuksessa, vaikka koskikeskus on auki, ei se tarkoita että liikkeet sen sisällä olisivat auki.
  Ei ole inhimillistä valittaa siitä että työntekijät tekevät vain 13 tunnin työpäiviä seisoviltaan ilman kunnon taukoja. Pitää ajatella myös henkistä ja fyysistä jaksamistaan.

  VastaaPoista
 9. "Opiskelijana vielä satunnaisesti kerkeääkin virka-aikana asioimaan Hallissa, mutta heti jos ryhtyy palkkatyöläiseksi edes keskustassakin ja työpäivät ovat malliin 9-17, milläs asioit? Raivostuttavaa, ja sama ongelma vaivaa vielä pahemmin Tammelan toria, jossa ei voi asioida kuin lounasaikaan –– tori menee kiinni jo kahden jälkeen! "
  Oletko tullut ajatelleeksi etteivät kauppahallinkaan työntekijät pääse missään käymään??? Etenkään silloin kun vaadit heitä olemaan kello 18 asti auki. miettikää nyt vähän.
  jos ajat ei sovi aikatauluihinne asioikaa muualla, tai vaihtakaa OMAA työpaikkaanne.

  VastaaPoista
 10. Tiedostan tuon aspektin, mutta on turhaa kaivata nuorempaa sukupolvea kaupoille, jos aukioloajat toimivat parhaiten mummoille. Sama asia tuli vastaan esim. Koskikeskuksessa, jossa sunnuntaiaukiolojen myötä kauppiaat velvoitettiin pitämään liikkeensä auki 7 päivänä viikossa. Eihän kenenkään ole pakko myydä kenellekään mitään. Puhun pelkästään asiakaslähtöisestä näkökulmasta, joka Suomessa varsin usein unohtuu. Sinänsä erinomaista, että aihe herättää voimakasta keskustelua, joka toivottavasti vie asioita paremmiksi.

  VastaaPoista
 11. Voisko ajatella, että jos pitäisi sitä putiikkiaan siellä myöhempään auki ja saisi enemmän ostovoimaista asiakaskuntaa, niin voisi palkata sitä lisäapua töihin? Homma ei jalostu, jos ei mistään suunnasta aleta asiaa purkamaan...

  VastaaPoista
 12. Kauppahallissa työskennelleenä tiedän, että hallin henkilökunnankin kesken tästä asiasta kiistellään. Vilkkaimmat putiikit ovat sitä mieltä, että omaan jalkaan sahataan, jos yleisaukioloaikoja ei noudateta, vaan laitetaan luukut kiinni milloin sattuu. Asiakkaat kuitenkin katsovat, että halli on auki 8-18, tulevat halliin ja kappas: yli puolet liikkeistä ovatkin kiinni jo neljän jälkeen. Eipä tule asiakas toiste asioimaan. Olen niin monta kertaa kuullut viiden aikaan käytävillä harhailevien asiakkaiden kiroilua, kun ei kauppiaille raha kelpaa! Ihan älytöntä!

  Toinen juttu ovat LOUNASpaikat, joiden ymmärtää olevan auki lounasaikaan. Mutta jos pistät putiikin halliin, mieti ensin, onko sinulla resursseja noudattaa pitkiä aukioloaikoja. Jos ei, perusta yrityksesi muualle. Ihan turha valittaa, ettei viiden jälkeen kauppa käy, kun Hämeenkadulla taitaa olla päivän ruuhkaisin hetki siihen aikaan ja Sokoksen herkkuosastolla kauheat jonot!

  Ihan sama juttu ennen joulua. Luulisi, että joulumyynnistä kannattaisi ottaa kaikki irti, mutta ei. Kauhea vänkäys ja vastustus kun osa yrittäjistä haluaisi pitää hallin auki sunnuntaisin. Kyseessä siis parista sunnuntai-aukiolosta ennen joulua. Mutta kun ei raha kelpaa, niin ei sitten.

  VastaaPoista
 13. Mitenhän olisi, jos olisi vaikka kirjastomaailmasta tuttua aukioloperiaatetta: joinain tiettyinä viikonpäivinä avattaisiinkin aavistus myöhemmin ja oltaisiin auki sitten se aavistus pidempään?

  VastaaPoista
 14. Aivan! Ja kuten esim. Dublinissa käydessäni pidin shoppailutorstai-systeemistä. Kaupat menivät muina päivinä kiinni klo 18-19, mutta torstaisin klo 21-22. Toimisi viikonlopun ruokaostoksiin loistavasti!

  Provosoivan tekstini tarkoitushan on vain herätellä kauppiaita tekemään parempaa bisnestä, ei riistää heitä. Kuten aiemminkin sanoin, ei ole pakko myydä, jos siitä koituu liikaa vaivaa. Kyllä me kuluttajat toisen paikan ruokaostoksille helposti löydämme.

  VastaaPoista
 15. Ketähän kiinnostaa ostaa kyljyksiä klo 8 aamulla? Tulkaa jo 2000-luvulle, kiitos. Edes yhtenä päivänä viikossa.

  -kurt

  VastaaPoista
 16. "Kauppahalli on auki 8-18 ja jokaisella liikkeellä on omat henkilökohtaiset aukioloajat, jotka lukevat liikkeen seinällä. Sopimuksen mukaan heidän ei tule olla auki 8-18, vaan niin kuin liike on itse ajan määrittänyt."

  Tässäpäs arvon anonyymi on väärässä. En arvaile vaan tiedän että Tampereen kauppahallin vuokrasopimuksen kohdassa kahdeksan kerrotaan että kaikkien kauppiaiden on noudatettava kauppahallin aukioloaikoja. Jokainen jolla kyseinen sopimus on voi sen itse mennä sieltä tarkistamaan.

  Valitettavasti kauppiaat ovat aiheuttaneet itse sen että iltapäivät ovat hiljentyneet. Itseäni voimasanattaa se että hallin käytävät ovat tyhjät ja kauppiailla verhot alhaalla tuntia joskus jopa kahta ennen sulkeutumista. Monesti asiakkaat kääntyvän pois kun huomaavat monien liikkeiden olevan kiinni tässä mennään metsään ja pahasti. Tästä kärsivät eniten ne kauppiaat, jotka noudattavat aukioloaikoja. Pidämmekö liikettä itsellemme vai asiakkaille?

  Iltapäivät ovat hiljaisia ei siellä kannata olla se on rahanhukkaa. Näin moni kauppias ajattelee on ajatellut jo niin kauan, että siitä on tullut fakta.

  VastaaPoista
 17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 18. Hienoa, että tämä asia herättää keskustelua. En tiedä, ovatko olemassaolevien aukioloaikojen noudattamista vastustavat tai niiden myöhäistämistä vastustavat henkilöt yrittäjiä, työntekijöitä vai asiakkaita. Tuskin ainakaan asiakkaita.
  Sen tiedän, että minua harmittaa mennä töiden jälkeen ostamaan ruokaa, jos tarjolla on tyhjä ja jo siivottu tiski.
  Minulla ei ole halua muuttaa työaikojani tämän takia. Enkä sano asiakkailleni, että joudun lopettamaan työpäiväni aikaisemmin siksi, että ehdin ostoksille Kauppahalliin. Minä muutan ostopaikkaa. Ja niin moni muukin muuttaa.
  Uskokaa nyt hyvät Kauppahallin kauppiaat, että maailma muuttuu. Tavaratalot ja marketit ovat muuttaneet aukioloaikojaan, ja jos Kauppahallin kauppiaat haluavat pärjätä mukana kilpailussa on sielläkin tapahduttava jotain. Jos ei kiinnosta, niin ei sitten. Useimmat ihmiset tulevat Kauppahalliin saadakseen laadukkaiden tuotteiden lisäksi laadukasta palvelua, mutta jos palvelua ei ole, niin huonosti käy. Palvelun pitää olla asiakaslähtöistä. Jos se ei ole sitä, on turha edes puhua palvelusta. Ihmiset ja rahat menevät muualle. Uskokaa tai älkää.

  VastaaPoista
 19. Kysymys kuuluukin; onko liikeiden avattava jo kello 8 aamulla? Jos "ovien" avaamista siirrettäisiin esimerkiksi kello kymmeneen, olisi sulkeminen mahdollista suorittaa kaikessa rauhassa illalla tuon kuuden jälkeen. Kuten muuallakin, varmasti myös hallissa eniten asiakkaita on klo 15-18 välillä. Tuohon kun lisättäisiin tunti (eli halli auki klo 19), saataisiin huomioitua kaikki potentiaaliset asiakkaat parhaalla mahdollisella tavalla.

  Stokkalla todella löytyy luomuna nykyään aina vaan enemmän ja enemmän tuotteita ja lisää varmasti on mahdollista saada, jos vaan antaa talolle palautetta ja kertoo toiveistaan.

  VastaaPoista
 20. Ei, kyllä hallissa on valtava ryysis (ainakin tietyissä liikkeissä) juurikin heti avaamisen jälkeen, joten aamuhämärissä on aukaistava. Aikainen avaus on myös eräänlainen perinteinen kauppahallitoiminnan idea. Eri asiakasryhmät käyvät eri aikohin.

  Edelleen olen sitä mieltä, että pidemmillä aukioloilla tavoitetaan vähitellen useampi tärkeä asiakasryhmä, ja hallin kävijämäärä ja liikkeiden kannattavuus lisääntyy.

  VastaaPoista
 21. sama toi meininki on hakanimenhallissakin.. itte työn puolesta kyllä pääsisin sinne melkeen päivittäin mutta on se silti älytöntä ettei sinne oikein enää kolmen jälkeen kannata lähteä jos haluaa että hyllyt on täynnä ja joka liike avoinna..

  VastaaPoista
 22. Pitäisiköhän kauppahallinkin pikkuhiljaa siirtyä vuoteen 2011 ja tarjota itseään uudella tavalla uusille sukupolville ja koittaa muuttaa palvelujaan tähän päivään? Silloin varmasti myös iltapäivisin alkaisi löytyä sitä uutta ( nuorempaa? ) kävijäkuntaa...

  VastaaPoista
 23. Kyseisen kauppahallin asiakkaana totean että jotain tässä on mätää. On kauppiaita joilla on tuotteita joita he haluavat myydä, ja on asiakkaita jotka niitä haluaisivat ostaa. Jollei ole oikeaa tarjontaa oikeaan aikaan, bisnes menee muualla näin se vain on. Kysynkin vain, kenen takia kauppiaat ovat hallissa myymässä tuotteitaan, oman itsensä takia jotta heillä olisi työpaikka ja yrittäjätukia tms? Vai siksi että he myisivät tuotteitaan ja tienaisivat elantonsa? Vai että heillä olisi tyytyväisiä asiakkaita? On myytävä tuotteita silloin kun sille on kysyntää, ei silloin kun itse haluaa olla töissä. Ja juu, teidän mitä on olla yksityisyrittäjä, vuosien kokemusta on, ja paikalla on oikeasti oltava koko ajan itse omassa yrityksessä vaikkei se olisi kauppahallissa. Työntekijöiden työsopimukset, mm rajoittavat yrittäjän poissaoloa, se maksaa liikaa... Mutta totean että jossain kohtaan on tehtävä muutos asiaan. Olisiko se sitten yhden päivän kiinniolo esim maanantaina jotta kauppiatkin saavat "viikonlopun" ja kaksi päivää vapaata ja yhtenä päivänä, vaikkapa torstaina, aukioloa pidennettäisiin tunnilla parilla jotta sinne ehtisi paremmin ostoksille töitten jälkeen? Ja kauppiaat kiltit, jos teidän sopimuksessanne oikeasti on määritetty aukioloajat, kuten kalakauppiaan poika totesi, noudattakaa niitä aikoja, kiitos. Ei ole mitään niin tylsää kuin todeta että luukku on mennyt kiinni, oli se sitten hallissa klo 16 tai kyseisellä mainitulla tammelantorilla klo 13. Sama pätee pankeissa, virastoissa tms toimistoissa lounas-aikaan kun olisi aikaa hoitaa asioita...kukaan ei ole paikalla ja koko lounas menee jonotukseen.
  Valitettavasti on niin, että yksi pettynyt asiakas muistaa kertoa asiasta parille kymmenelle ystävälleen, vielä useammalle jos pettymys on suuri kun taas tyytyväinen asiakas kehuu asiaan vain parille, kolmelle lähimmälle tutulle...

  VastaaPoista
 24. Jos itse istutte toimistossanne klo 17.00 asti, ettekä sen vuoksi ehdi saamaan ostoksianne Kauppahallista... niin milloin Kauppahallissa työskentelevät voivat saada teidän palvelujanne, jos he ovat teitä varten siellä klo 18.00 asti? Oletteko te myös valmiita pidentämään työpäiviänne, jotta kaikki saavat teidän palvelujanne?

  Olen tietyissä asioissa kyllä kanssasi samaa mieltä, mutta itse ainakin tiedän, että kauppiaat ovat klo 18.00 asti paikalla, jos teen esim. tilauksen ja ilmoitan, että tulen hakemaan sen vasta juuri ennen sulkemisaikaa.

  VastaaPoista
 25. "Kuten muuallakin, varmasti myös hallissa eniten asiakkaita on klo 15-18 välillä."

  Et voisi olla enempää väärässä. Kauppahallissa kiireisintä aikaa on aamu kahdeksasta kello 14, kunnes lässähtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin pari vuotta kirjoitusajankohtaa myöhemmin olen huomannut, että porukka kaikkoaa hallista klo 16 jälkeen, mikä ei tunnu järkevältä, koska silloin muut kaupat pursuavat väkeä. Halli on hyvin kolkko paikka klo 16.30 jälkeen, kun kaikki sulkevat puotejaan ja oma asiointi tuntuu yhä jopa sulkemistouhujen häirinnältä. Mikäli halli haluaa houkutella nuorempaa polvea enemmän asiakkaakseen, on liikkeiden pysyttävä pitempään auki. Piste. Nyt asiakkaat, minut mukaan lukien, on totutettu siihen, ettei töiden jälkeen kannata enää halliin suunnata. Ruokaostoksistani menee suotta aivan liikaa isoihin kauppoihin tästä syystä.

   Poista