maanantai 7. helmikuuta 2011

Partaveitsisimpukan käsittely - alkeiden alkeet

Poikkesin aamulla työmatkalla Tampereen Kauppahalliin tavoitteena löytää jotain uutta raaka-ainetta ja etsiä sille päivän aikana resepti.

Löytöjä tulikin ja kaksin kappalein. Nygrenin kalatiski pursusi äyriäisiä täydemmin kuin koskaan aiemmin. Tarjolla oli mm. partaveitsi-, hieta-, manteli-, vongole-, kampa- ja sinisimpukoita. Olen pari kertaa herkutellut ulkomailla partaveitsisimpukoilla ja ihastunut paitsi makuun, myös hauskaan ja tyylikkääseen muotoon. Hintaa eksoottisemmalle herkulle toki kertyy (19,90 e/kg), mutta eihän niitä näillä leveysasteilla arkiruoaksi ole tarkoitettukaan. Lihatiskille kurkatessani huomasin Italiasta tutun näyn, kokonaisia kaneja ja vieläpä loistavasti puhdistettuina. Niistä ensi kerralla.

Razor clam -hakusanaa googlettamalla törmäsin mielenkiintoiseen reseptiin, jossa simpukat tarjoiltiin chorizon ja papujen kera. Koska en saanut hankittua oikeanlaista chorizoa, jouduin tyytymään leikkeleversioon. Palollisia favapapuja on turha kuvitella löytävänsä, joten käytin kuorittuja purkista otettuja.

Huomasin reseptin olevan lyhyt, mutta melko työläs. Ensimmäinen ongelma tuli, kun avasin simpukkapussin ja aloin huuhtoa ja koputella niitä elonmerkkejä etsien. Valtaosa kuorista oli hivenen auki eikä sulkeutunut kopsautuksilla. Olen aiemmin käsitellyt vain sinisimpukoita ja ne menevät tiiviisti kiinni, kun niiden rauhaa häiritään. Koska ruokamyrkytyksen vaara on simpukoissa tavallista korkeampi ja tuoksu muutenkin aika "merellinen", otin netin käyttöön. Youtubesta partaveitsisimpukoiden käsittelyvideoita kahlatessani totesin, että ihan hyvältähän nuo omat näyttävät. Videoissa oli tosin yleensä isompi ja leveämpi mallinen simpukka eikä nämä tikut todellakaan luikerrelleet ulos, vaikka ulkona hiukan lerpattivatkin. Täysin avonaiset heitin toki roskiin. Kiehautin simpukat valkoviiniä, timjamia, persiljaa ja valkosipulia sisältävässä liemessä. Tämän jälkeen keräsin kuoret leivinpaperin päälle pellille ja lihat leikkuulaudalle. Ohjeesta päättelin, että lihapötköstä täytyy irroittaa "huppu" irti ja karsia muutenkin pienestä syötävästä osuudesta vielä kolmannes pois. Toivottavasti tulkitsin oikein. Onneksi nautimme aterian alkajaisiksi mustajuurikeittoa.

Tämän jälkeen simpukanliha piti paloitella 4-6 osaan ja asetella takaisin kuoriin. Tuntuihan se hiukan hölmöltä, mutta toisaalta ymmärrettävältä. Sitten uuniin lämpenemään ja odottamaan chorizo-papuseoksen valmistumista. Pelkäsin kuivattavani simpukat ja pelastinkin ne viime hetkillä. Sitten vain simpukat nätisti lautaselle ja seos päälle. Vaikka makkaran ja pupujen osalta lähtökohdat olivat korkeintaan kompromissi, tuli annoksesta varsin maittava, vaikka chorizo hivenen liikaa muutoin mietoa makua hallitsikin.

Ehkä seuraavalla kerralla jotain perinteisempää kuten simpukkapastaa?


3 kommenttia:

 1. Olipas seikkaperäinen ja maukas ohje
  http://www.fishfood.fi/index.php?pageid=2476&lang=fi

  Kunhan ehtisi PK-seudulle Ranskasta .
  Simpukkaa sukelletaan , eikä siis Atlantin tyrskyessä.
  Nykyisin kilohinta ~30 e ja menee kuulemma Vantaan ravintoloille

  VastaaPoista
 2. Eläväkin avaa kuorensa jos se on liian kylmässä. Näitä pitäisi säilyttää irti jäämurskasta. Otit turhaan hyviä osia pois. Yksinkertaisimmillaan olen tehnyt näin: jos on tiukka niin veitsi väliin ja viilto tai sormet väliin ja liu'uttaa peukalon kynsillä lihan irti kuoresta, hiekan huuhtelu pois vedellä, liha jää avonaisten kuorien keskelle, pellille liha ylöspäin, päälle pirskotus oliiviöljyä ja persiljasuola-maustetta, n. 200 celssiusta uuniin maksimissaan 10 minuuttia. ja eikun syömään. partaveitsisimpukka on niin mieto että että ei muuta makua melestäni kaipaa, ja juuri se tummempi liha jonka heitit pois on hiukan maukkaampaa.

  VastaaPoista
 3. Hei! Ei niistä mitään huppuja tarvitse poistaa. Tässä helppo ja herkullinen resepti. https://www.youtube.com/watch?v=9eiLyJW51XQ

  VastaaPoista