torstai 10. helmikuuta 2011

Jäniksen vuosi - pitkäkorvat lautasella

Juuri alkaneen jäniksen vuoden kunniaksi jaan pari juuri kokeilemaani vemmelsäärireseptiä.

Viime aikoina parjaamani Tampereen Kauppahallin LaatuLiha tarjoaa auki ollessaan talousalueen parhaita lihaherkkuja, joita ei muualta saa. Parin viime viikon aikana tiski tarjosi sekä jänistä että kania. Jälkimmäinen oli tuttu lähinnä Italian reissuilta. Olin surkutellut kanin puuttumista suomalaisista lihatiskeistä ja tarjoamasta vaihtoehtoa nauta-possu-kana -kolminaisuudelle. Jänis oli puolestaan uusi tuttavuus lautasella. Niinpä ensiksi jänöjussin koipien kimppuun.

Jäniksen koipea, karamellisoitua punasikuria ja salsa verde
4 hlölle

4 jäniksen koipea
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl timjamia
1 rkl oreganoa
suolaa
pippuria
3 kokonaista valkosipulinkynttä
puntti tuoretta rosmariinia
1-2 kokonaista tuoretta chiliä maun mukaan
2 dl mustia oliiveja kivet poistettuina
1/2 ploa valkoviiniä
5 dl kanalientä
persiljaa koristeeksi

Kuumenna uuni 200°C asteeseen. Sekoita koiven menevässä kulhossa yhteen jauhot, timjami, oregano, suola ja pippuri. Pyörittele koivet jauhoseoksessa ja laita sivuun.

Halkaise chilit pitkittäin. Kuumenna uunin kestävä iso kattila tai kasari ja paista kevyesti öljyssä valkosipulia, rosmariinioksia ja chiliä. Anna makujen sulautua öljyyn ja nappaa rosmariinit, valkosipulit ja chilit syrjään (älä heitä pois), etteivät pala. Laita koivet kattilaan ja paista niitä kullanruskeiksi 7-10 min. Laita rosmariini, valkosipulit ja chilit takaisin kattilaan ja lisää oliivit, viini ja kanaliemi. Laita uuniin 1,5-2 tunniksi, kunnes liha on mureaa. (Itse pidin tunnin eikä se ollut tarpeeksi.)

Tee sillä välin karamellisoitu punasikuri ja salsa verde.

Karamellisoitu punasikuri ja salsa verde

3 punasikurin kerää
reilu dl oliiviöljyä
3-4 dl lehtipersiljaa
2 rkl kapriksia
2 anjovisfilettä
1 sitruunan mehu

Puolita punasikuri ja hauduta sitä pannulla matalalla lämmöllä 15-20 min silloin tällöin puolta käännellen.
Sekoita sillä välin tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella persilja, kaprikset, anjovikset, sitruunamehu ja oliiviöljy. Koostumuksen pitäisi olla salsamaista.

Asettele jäniksen koivet lautaselle ja tarjoile punasikurin ja salsa verden kanssa.


Kani-ragú
3-4 hlölle

1 kokonainen kani paloiteltuna 4-6 osaan
0,5 dl vehnäjauhoja
2 sipulia hienonnettuna
1 iso porkkana hienonnettuna
2 sellerinvartta pilkottuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 prk tomaattimurskaa
1 laakerinlehti
1-2 timjamin oksaa
1 rosmariinin oksa
1 tl chilirouhetta
1 tl oreganoa
2-3 dl kanalientä
300-400 g pastaa
0,5 dl raastettua parmesaania
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Mausta kaninpalat suolalla ja pippurilla ja pyörittele ne jauhoissa. Kuumenna pannu, lorauta sille oliiviöljyä ja paista kaninpalat kullanruskeiksi. Noin 5 minuuttia / puoli. Nosta palat talouspaperille ja laita sivuun.

Vähennä lieden lämpöä, lisää oliiviöljy, sipulit, porkkanat ja selleri ja paista n. 45 min välillä hämmentäen, kunnes ne karamellisoituvat. Käytä matalaa lämpöä. Varo polttamasta niitä. Lisää valkosipuli, tomaattimurska, laakerinlehti, timjami, rosmariini, chili ja oregano. Hauduta 30 min. Laita kaninpalat takaisin pannulle ja kaada kanaliemi mukaan. Kiehauta ja hauduta 45-60 min, kunnes liha irtoaa helposti luista.

Keitä pasta ja tarjoa ragun kanssa. Raasta parmesaania päälle.


2 kommenttia:

  1. Ragusi näyttää Hurjan hyvältä! Täytyykin varmaan tilata kania lähikauppaan taas ja kokeilla tätä.

    VastaaPoista