maanantai 10. tammikuuta 2011

Porsaankyljys, tagine ja cannelloni

Viikonloppu kului pitkälti keittiön parissa. Niin kokkaillessa kuin uutta suunnitellessa. Varsin makoisia hetkiä eteen tulikin.

On mielenkiintoista, kuinka koville viimeinen kuukausi ennen uuteen keittiöön pääsemistä ottaakaan. Koin saman hermoheikkouden kesällä muuttoa odotellessa ja nyt remontin kynnyksellä. Aiemmin tila kävi ahtaaksi, nyt pääkoppaa koettelee 70-lukulainen suunnittelu"taito". Keittiön formaatti on onneksi selvillä ja kodinkoneista pyydetty puolentusinaa tarjousta. Helmikuussa päästään tositoimiin.

Perjantaina tein helppoa pikaruokaa, porsaankyljystä viinirypälekastikkeella risoton kera. Possunkyljys on varsin aliarvostettu ruhon osa, mutta hyvin tehtynä erittäin maukas. Ainoana vaarana on lähinnä kypsentää se liian kuivaksi. Uuden keittiön myötä aion perehtyä porsaan eksoottisempiin ja maukkaimpiin osiin aloittaen poskesta.












Porsaankyljykset viinirypälekastikkeella

4 porsaankyljystä
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

200 g viinirypäleitä
2 dl demi-glace -kastikepohjaa
2 dl punaviiniä
4 cl grappaa
rosmariinia
suolaa ja pippuria

Annos perusrisottoa (ohje esim. täällä)

Halkaise viinirypäleet ja poista siemenet, jos niitä löytyy.
Kuumenna kattilassa demi glace ja kaada sekaan punaviini ja grappa. Anna kiehua, kunnes liemi on mieleisesi vahvuista. Laita sekaan rosmariini. Mausta makusi mukaan ja lisää rypäleet. Pidä lämpimänä.
Kuumenna pannu, lorauta öljyä ja paista kyljykset kypsiksi. Mausta kyljykset suolalla ja pippurilla.
Asettele lautaselle annos risottoa, kyljys ja lorauta sen päälle kastiketta. Koristele rosmariinilla.

Lauantaina oli vuorossa kunnon lihapata. Tuumailin pitkään tyylisuuntaa, kunnes päädyin marokkolaiseen vahvasti maustettuun tagine-pataan. Maku on parhaimmillaan, jos liha saa marinoitua mausteseoksessa mahdollisimman pitkään, mutta yllättävän hyvää siitä tuli vastapaistettunakin.













Marokkolainen lihaisa tagine

500 g naudanpaistia paksun peukalon kokoisina paloina (moni muukin käy, kunhan ei filee)
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk (400 g) kikherneitä
1 sipuli pilkottuna
1 pieni talvikurpitsa 5 cm suikaleiksi leikattuna
150 g luumuja parin sentin leveinä suikaleina tms.
6 dl kasvislientä
korianteripuntti, puolet silputtuna

Annos couscousia.

Mausteseos:
1 rkl jauhettua kuminaa
1 rkl paprikaa
1 rkl jauhettua kanelia
1 rkl jauhettua inkivääriä
ripaus cayenne-pippuria, chiliä, muskottia ja kurkumaa
suolaa ja pippuria

Pyörittele lihapalat mausteseoksessa ja laita sivuun. Jos mahdollista, anna marinoitua ainakin 2 h.
Kuumenna isohko pannu/pata/kattila, kaada sille kunnolla oliiviöljyä ja paista lihapalat ruskeiksi. Kaada sekaan sipuli ja silputtu korianteri ja paista vielä 5 minuuttia. Laita joukkoon tomaattimurska, kikherneet ja 3 dl kasvislientä. Sekoita, laita kansi päälle ja anna muhia 1,5 h.
Lisää pataan tämän jälkeen kurpitsa, luumut ja loput kasvisliemestä. Sekoita ja anna muhia toiset 1,5 h. Lisää välissä vettä, jos näyttää liian sakealta.
Mausta pata lopussa suolalla ja pippurilla makusi mukaan.
Tee couscous ja asettele se lautaselle ja lihasoosia päälle. Koristele korianterilla.

Sunnuntaina oli pakko saada kasvisruokaa parin lihamätön jälkeen. Cannellonit ovat yksiä suosikkejani, mutta nyt kaipasin niihin jotain uudenlaista täytettä perinteisten pinaatin, tomaatin ym. sijaan. Syntyi maukas ja melko tuhti kermainen kasvisseos, jolle sherry antoi hauskaa vivahdetta. Käytin valmiita cannelloni-rullia. Ensi kerralla kokeilen rustiikkisempia, pastalevyistä käärittyjä versiota. Tämä vaikutti uunista tullessaan kuivalta, mutta mehevä sisältö ei kostuketta tarvinnut.















Kasvis-cannellonit
3-4 annosta

cannelloni-pastaputkia
1 kesäkurpitsa pieneksi kuutioituna
1 pienehkö munakoiso pieneksi kuutioituna
3-5 siitakesientä pieneksi kuutioituna
1-2 paahdettua paprikaa pieneksi kuutioituna (käytin purkkikamaa)
4 salottisipulia hienonnettuna
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2 dl kermaa
1 dl kuivaa sherryä
puoli purkkia ricottaa (voi laittaa koko purkinkin)
2 dl raastettua parmesaania
kuivattua basilikaa
kuivattua oreganoa
suolaa ja pippuria

Laita uuni kuumenemaan 200 °C -asteeseen.
Varaa yksi isompi ja toinen pienempi pannu/kattila sekä kulho ja uunivuoka. Kuumenna pienempi pannu, kaada sille oliiviöljyä ja puolet salotti- ja valkosipuleista. Kuullota ne ja kaada sekaan sherry. Kiehauta hetki ja kaada mukaan kerma. Anna kiehua ja kastikkeen hieman saostua.
Kuumenna isompi pannu, lorauta sille oliiviöljyä ja paista munakoiso, kesäkurpitsa, loput salotti- ja valkosipuleista ja sienet pehmeiksi. Kaada kasvikset kulhoon ja sekoita joukkoon paprika, yrtit ja juustot. Mausta suolalla ja pippurilla.
Täytä pastaputket kasvis-juustoseoksella ja asettele vierekkäin vuokaan. Kaada sherry-kermakastike niiden päälle ja raasta hiukan parmesaania päälle.
Laita uuniin noin puoleksi tunniksi tai kunnes pinta alkaa tummua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti