keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Keittiöremontti osa 1 - Unelmia

Keittiöremontin suunnittelu tuntui alkumetreillä unelmien täyttymykseltä. Saa vapaasti antaa ajatuksen lentää ja kirjata ylös, mitkä kaikki asiat haluaisi olla toisin ja mitä kaikkea on televisiossa, lehdissä, asuntomessuilla ja kyläilemässä nähnyt. 

Vanhan 1,5-neliöisen tehokulmauksen jälkeen uusi, reilut kymmenen neliötä kattava kodin sydän kutsui luokseen täyttämään omat kulinaariset haaveet. Heti alussa oli selvä, että kolmen neliön käytävämäisen ruoanlaittotilan lisäksi valtaamme ruokapöydälle mitoitetun alueen kokkailulle. Tässä aluksi listaa kaikesta, mistä haaveilimme ja mitä mietimme toimivasta keittiöstä. Samalla se voi toimia osittain huomiolistana muidenkin keittiösuunnitelmille.

• Keittiön pääväri olisi valkoinen. Lämpöä tuodaan mukaan puisilla tasoilla sekä punaisilla pöytäkoneilla, tekstiileillä, tauluilla yms.
• Tyyli ei saa olla moderni, mutta ei liian kantrimainenkaan.
• Toimivuus saa mennä ulkonäön edelle.
• Edelliseen keittiöön halusin välitilaan laminaattipäällysteen. Se näytti hyvältä, mutta jätti pyyhkimisrantuja, jotka näkyivät ikävästi auringon paistaessa seinään. Nyt halusimme valkoista, tiilenmuotoista kaakelia.
• Täysrosterinen keittiökin olisi pro-meininkiä, mutta saako sen näyttämään hyvältä olohuoneeseen aukeavaan tilaan? Miten sen pyyhkimisen kanssa onnistuisi?
• Keittiön pitää olla helposti puhdistettavissa. Hankalia välejä ottimissa ja kaapinovissa täytyy välttää. Leveät kaapinottimet keräävät helposti pölyä ja roiskeita.
• Pannut olisi kiva olla esillä tai ainakin nopeasti tyrkyllä. Ranskalaishenkinen tyyli sopisi hyvin, jossa tavaraa on paljon esillä, mutta hallittu sekamelska näyttää pelkästään tyylikkäältä.
• Valaistus, kuten kaapinalusvalot, eivät saa näkyä kirkkaina olohuoneen ruokapöydällä istuessa, vaan antaa pelkkää tunnelmaa.
• Keittiökoneista lähtökohtana oli kokonainen jääkaappi ja pakastin. Jenkkikaappi ei hirvi- ja marjametsällä viihtyvien appivanhempien saaliille riitä alkuunkaan.
• Uuden asunnon uuni osoittautui varsin pieneksi esim. pizzan paistossa. Ainakin pizzakivi pitää uuteen mahtua.
• Puolen vuoden käsintiskaus ja lyhytaikainenkin tiskikasan katselu alkoi sulattaa hermoja, vaikka ne ei aivan sokerista tehty olekaan.
• Konehaaveina oli kaasuliesi ja laavakiviparila. Kaasua ei voita mikään ja parilan avulla grillaus muuttuisi kätevästi vain yhdeksi tavaksi kypsentää ruoka ilman kesänodotusta tai talvella ulkona hytisemistä.
• Käytämme mikroaaltouunia liki pelkästään lautasten lämmittämiseen, joten siitä olisi mukavaa päästä kokonaan eroon. Mutta onnistuisiko lautaslämmitys uudella uunilla?
• Hella ja vesipiste on vanhassa keittiössä eri puolilla. Ruoan siirtely liedeltä altaan luo aiheuttaa roiskeita lattialle.
• Kaapistosta vedettävät leikkuulaudat kuuluvat jonnekin 80-luvulle.
• Keittokirjoja on ehtinyt kertyä liki 2,5 metriä. Niitä olisi paljon mukavampi lukea keittiössä kuin roudata kasoittain kirjahyllystä keittiön pöydälle.
• Saareke olisi kiva saada. Sellainen kuin Jamie Oliverilla. Umpipuusta tehty pinta, joka toimii isona leikkuulautana. Reunassa aukko, jonne voi pyyhkäistä bio-jätteet kätevästi.
• Roskakori ei saisi olla lavuaarin alla. Toisen ollessa altaalla, tulee toisella käsittämättömän usein tarve roskiksen käyttöön. Jäteastioita tarvitaan ainakin neljä. Sekajätteelle, biojätteelle, lasille ja metallille. Pahvit toivottavasti löytävät paikkansa jostain.
• Astioita ja "aseita" on vielä jonkun verran häälahjapaketeissa jatkosijoituspaikkaa odottamassa. Niillä täytyy olla kätevä kaappi ja jossain määrin jäädä myös esille.
• Veitsille ja muille kokkailuvälineille tarvitaan käytännöllinen paikka.
• Maustepurkit on oltava selkeästi esillä ja helposti saatavissa. Samoi öljyt, viinietikat jne.
• Laskutilaa ei voi olla liikaa. Siitä ei saa liiemmin tinkiä. Sitä on oltava lieden molemmin puolin.
• Pöytäkoneille täytyy löytyä tilaa. Ainakin yleiskoneelle, kahvinkeittimelle ja blenderille.
• Koneille täytyy löytyä tarpeeksi pistokkeita.
• Tupla-altaan sijaan olemme haaveilleet isosta keraamisesta altaasta.
• Normaalilla kuiva-ainevarastolla eläisimme kuukauden päivät, jos ulkoliikkumiskielto tulisi voimaan. Purkkeja ja laatikoita varten tarvitaan kunnon kätevä kaappi. Sellainen, jossa hyllyt liukuvat esiin ja kamat saa otettua helposti.

Siinäpä se! Näillä ajatuksilla varustettuina menimme keittiöfirmoihin tarjouksia pyytämään ja kuulemaan realismin maanpinnalle laskevia totuuksia. Jutussa on onnellinen loppu (tässä vaiheessa, remontin kyynyksellä), joten palaa toki kuulemaan seuraavassa bloggauksessa, miten suunnittelun konkretia alkoi valjeta keittiöunelmoijille!

3 kommenttia:

  1. Voi kunpa minäkin pikapuoliin pääsisin toteuttamaan keittiötä. Monta erittäin hyvää pointtia tuolla listalla, järkevämpiä ajatuksia kuin tämän unelmat.

    VastaaPoista
  2. Toi keittiö on aina riesa. Samat mielessä mutta fiksaamisella sain isot säästöt ja loppuvuodesta kuitenkaan se ei miellytä. Perhana kun aina tulee uusia vempeleitä jotka tarvitsisi lisää tilaa. Keittiön tarvitsee olla kokoa olohuone ja sohvat oleskelutilasta mahtuisi keittiöön.
    Postasin tonne aiheesta.http://worsa.typepad.fi/q/2011/01/siivoa-ja-s%C3%A4%C3%A4st%C3%A4.html

    VastaaPoista
  3. Jotenkin lohdullista tietää että muillakin on näitä haaveita pitkät listat! Ja erittäin mieluusti totisesti kuulisin miten käytännön toteutus sujui:) Tuota laavakiviparilaa en ollut älynnyt edes harkita omaan unelmalistaan, voisikohan sen grillausominaisuuden korvata monitoimiuunilla..?

    VastaaPoista