sunnuntai 8. elokuuta 2010

Kantarelliherkkuja

Kantarellikauden pitäisi olla huipussaan, mutta ainakaan median perusteella metsien keltaista kultaa ei löydy vaivan edestä. Niinpä olenkin tyytynyt toistaiseksi torimyyjien lahdentakaisiin sieniin. Tänään herkuttelimme kahdella kantarelliherkulla, bruschettalla ja pastalla. Molemmat ruoat ovat hyvin simppeleitä.

Kantarelli-bruschetta
4 leivälle

4 parin sentin paksuista viipaletta eilistä vaaleaa leipää
oliiviöljyä
iso kourallinen kantarelleja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
tuoretta timjamia
lehtipersiljaa
4 kirsikkatomaattia
balsamicoa
suolaa
pippuria

Pilko kantarellit suurpiirteisesti. Hienonna sipuli ja 1 valkosipulinkynsi, halkaise toinen. Revi muutamasta timjaminvarresta lehdet. Silppua persilja. Halkaise kirsikkatomaatit.
Itse tein täytteen grillin sileällä puolella, mutta iso paistinpannu toimii hyvin. Laita leipäviipaleet paahtumaan joko grilliin, kuivalle paistinpannulle (ei samalle, missä aiot täytteen tehdä) tai uuniin grillivastusten alle. Kun leipä on paahtunut, hinkaa valkosipulikynnenpuolikasta rapeaa pintaa vasten. Lorauta päälle hiukan oliiviöljyä.
Kuumenna pannu ja lorauta hiukan öljyä. Lisää kantarelli ja paista niistä neste pois. Kippaa hetken päästä sipuli ja valkosipuli mukaan. Siirrä seosta toiselle reunalle ja laita toiselle reunalle kirsikkatomaatin puolikkaat ja anna paistua. Mausta kaikki suolalla ja pippurilla mieleiseksesi. Lorauta lopussa ripaus balsamicoa kunkin tomaattipuolikkaan päälle. Heitä timjamit mukaan sieniseokseen ja sekoita.
Asettele sieniseos leivännpäälle ja tomaatinpuolikkaat kauniisti kruunuksi. Ripottele persiljasilppua päälle ja tarjoile heti.


Kantarellipasta
Neljälle

Sienipastat tehdään valitettavan usein kermapohjaan, mikä hukkaa sienten makua. Tässä ohje, jossa aito maku säilyy paremmin. Itsellä ei tällä kertaa sattunut löytymään tuoretta salviaa, joten meni kuivattuna. Lopputulos oli heikompi, mutta varsin hyvä niinkin.

2 isoa kourallista kantarelleja
400 g pastaa
50 g voita
kourallinen pekaanipähkinöitä
tuoretta salviaa
tuoretta lehtipersiljaa
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
parmesaania

Pilko kantarellit suurpiirteisesti. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Irrota maun mukaan 10-20 salvianlehteä ja silppua ne. Hienonna lehtipersilja. Laita pasta kiehumaan.
Kuumenna paistinpannu hyvin kuumaksi ja heitä puolet voista ja kantarellit mukaan. Paista sienistä nestettä pois ja laita sipuli, valkosipuli ja pähkinät mukaan. Paista, kunnes sienten kosteus on haihtunut. Laita mukaan salvia. Mausta suolalla ja pippurilla. Kun pasta on kiehunut, ota kupillinen keitinvettä talteen. Sekoita sieniseos pastan sekaan. Kaada joukkoon hiukan keitinvettä. Laita mukaan loput voista ja anna sen sulaa joukkoon. Sekoita ja saat pastasta kiiltävää. Laita lautaselle, raasta päälle parmesaania ja ripottele persiljaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti