sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Grillauksen iloja

Tämä kesä on tähän asti mennyt muuton ympärillä hiukan ohi. Blogiakin on samalla laiminlyöty. Onneksi lämmintä vielä riittää ja elokuun Italian matka tuloillaan. Ruoan puitteissa grillaaminen on ollut harvinaista herkkua. Tänä viikonloppuna pääsimme onneksi käristämään kahteenkin otteeseen.

Lauantai-illan vietimme Viikinsaaressa ystäväperhettä hyvästellessä kohti Japania. Pakkasimme mukaan naudan ulkofilettä viskimarinadissa. Hyvin simppeli marinadi osoittautui yhdeksi suosikeistani.

Viskimarinadi
2 pihville
2 rkl hunajaa
8 cl viskiä
2 rkl soijaa
loraus oliiviöljyä
1 murskattu valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria

Sekoita ainekset hyvin yhteen. Laita pihvit sekaan ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään pari tuntia. Grillaa mieleiseksesi kypsyydeksi.

Kanalle löytyi herkullinen marinadi keittokirjojemme kätköistä. Suolaisen ja makean liitto toimii aina. Tällä kertaa niitä edustivat kiinalaisittain marinoitu kana sekä makeaksi kypsytetty bataatti. Vaimon blogista copy-pasteten:

Grillattu kana
neljälle
4 kananrintaa
2 tl viismaustetta (tähtianista, kanelia, fenkolia, anista ja neilikkaa)
1 tl jauhettua inkivääriä
1 rkl balsamicoa
1 rkl oliiviöljyä

Kanat kannattaa nuijia tasaisen ja nopean kypsyyden saamiseksi. Sekoita marinadin ainekset ja anna kanan marinoitua vähintään tunnin ajan. Grillaa kypsäksi ja tarjoa salaatin ja bataatin kera. Ole varovainen, ettei kana pääse kuivumaan!
Huom! Kiinalaista viismaustetta löydät helpoiten etnisistä kaupoista ja Stockmannilta, jos et jaksa tehdä sekoitusta itse.

Bataattinyytit
neljälle
2-4 bataattia kuorittuna ja paloiteltuna
2-3 rkl soijaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl seesaminsiemeniä

Tee jokaiselle ruokailijalle oma folionyytti. Asettele folion päälle bataatit, mausta soijalla ja seesaminsiemenillä. Lisää luraus öljyä ja halutessasi suolaa. Paista grillissä noin 20 minuuttia tai kunnes bataatit ovat kypsiä.

Klassinen BBQ-kastike syntyy puolestaan näillä eväillä. Sopii parhaiten ribsien kera. Pyydä lihakauppiasta sahaamaan kylkirivistö puoliksi, jotta syöminen on mukavampaa!

Superhyvä BBQ-kastike
2,5 dl ketsuppia
1 dl tummaa siirappia
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl colaa
2 rkl worchestershire-kastiketta
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
3 tl chilirouhetta
2 tl merisuolaa myllystä
2 rkl timjamia, oreganoa ja rosmariinia
1 rkl paprikajauhetta
2 tl tabascoa
2 rkl balsamicoa tai punaviinietikkaa

Sekoita ainekset hyvin keskenään ja laita lihat marinoitumaan. Mieluiten yön yli, jotta maku pääsee pureutumaan. Vähintään pari tuntia. Voitele grillauksen aikana lihaa soosilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti