sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Valkovihreä vappumenu

Joillekin vappu on punainen. Toisille se esittäytyy karnevaaliväreissä. Oma vappuni oli tänä vuonna valkovihreä.

Halusin tehdä vappuna mahdollisimman hyvää ruokaa. Aikani lehtiä ja kirjoja kahlattuani osui silmiin pari ruokalajia, jotka tuntuivat juuri sopivilta. Parsakausi alkaa olla parhaimmillaan, joten halusin avata sen omassakin keittiössä alkuruoan muodossa. Tuloksena oli parsa-minttu-sitruunarisotto. Jälkkärin tekemiseen ei saanut mennä paljoa aikaa ja passiohedelmä-pannacotta basilikasiirapilla kuulosti täydelliseltä. Huomasin heti, että molemmat annokset ovat valkovihreitä ja päätin ottaa sen koko menun teemaksi. Pääruoka muuttui samalla ongelmaksi. Valkovihreät ajatukset veivät lopulta kesäkurpitsaan ja pieni nettiselailu kalkkunalla täytettyihin kesäkurpitsoihin pestopastan kera. Pyrin yleensä välttämään risoton ja pastan tarjoamista samalla menulla, mutta koska kyseessä ei ollut varsinainen pasta, annoin itselleni periksi.
Jouduin jättämään hankalammin löydettävät ainesostot vappuaattoon. Elintarviketyöläisten lakon myötä kalkkunan- ja kananjauheliha piti vaihtaa possuun, joka toimi yhtä hyvin ja pysyi tarpeeksi paljon värilinjojen sisällä.

Alkumaljoiksi teimme mimosat eli Gallianolla ja tuorepuristetulla appelsiinimehulla maustetut kuohuviinidrinkit. Toimii, kuten myös risoton hämmennyksen pidentyessä toiset maljat kuohuviinistä ja vaimon sitruunajuomasta.
Risotto oli varsin pirteä ja toimisi toki loistavasti yksinäänkin arki-illallisena/lounaana. Parsan maku jäi hiukan sitruunan alle, joten pieni parsahimotus jäi vielä kytemään. Sitruunan ja parsan kumppanina Dopff & Irion Muscat toimi hyvin.
Täytetyt kesäkurpitsat olivat maukkaita ja kesäisen freshejä. Toimisivat ihan parhaiten mökkiterassilla. Viljanjyvää ja riisiä muistuttava orzo-pasta oli hauska lisuke pestoon sekoitettuna. Jälkkäriksi tehty "jännä" pannacotta passiohedelmäraidalla ja basilikasiirapilla oli mainio ja herätti ajatuksia basilikasiirapin monikäyttöisyydestä niin jälkkäreissä mutta myös salaateissa. Keittiömme tuleva hittituote! Makeaksi kruunuksi valittu Kracher Beerenauslese Cuvée oli loisto-ostos ja toimi ko. ruoan kanssa yllättävänkin hyvin kuin myös ihan itsekseen.

Parsa-minttu-sitruunarisotto
1 annos perusrisottoa (resepti esim. täällä, käytä kasvislientä)
1 nippu parsaa
1-2 sitruunaa maun mukaan, kuori raastettuna, mehut puristettuna
1/2 punttia tuoretta minttua lehdet irrotettuina ja kevyesti pilkottuna
parmesaania raastettuna

Kuori parsat noin puolesta välistä alas asti. Napsauta varret poikki niin alhaalta kuin ne luontevasti katkeavat. Pilko varret ohuiksi siivuiksi, mutta jätä 2-3 cm:n nuppu ehjäksi. Aloita risoton teko ohjeen mukaan ja kun alat kaataa lientä, niin kaada heti puolet ja lisää parsat joukkoon. Jatka ohjeen mukaan. Kun risotto alkaa olla al dente, kaada sitruunaraaste ja -mehu joukkoon sekä heitä mukaan minttu. Raasta joukkoon reippaasti parmesaania ja laita sekaan nokare voita ja hämmennä. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa heti.

Kalkkunalla, kanalla tai possulla sekä artisokalla täytetyt kesäkurpitsat
2 isoa kesäkurpitsaa
400 g jauhelihaa (kalkkuna, kana tai possu)
2-3 rkl ranskankermaa
0,5-1 dl artisokansydämiä tölkistä, pilkottuna
2 tl kuivattua oreganoa
1 dl raastettua parmesaania
2 rkl korppujauhoja
suolaa
pippuria

Laita uuni 200°C. Halkaise kesäkurpitsat pituussuunnassa. Koverra niistä "kanootit" lusikalla (tai jäätelökauhalla). Ota kulho ja sekoita siinä jauheliha, ranskankerma, pilkotut artisokansydämet, hiukan parmesaania ja oregano. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita kurpitsat pellilla. Lusikoi niihin lihaseos. Ripottele päälle korppujauhoja ja raastettua parmesaania. Laita ne uuniin 10-12 minuutiksi tai kunnes juusto alkaa tummua.

HUOM! Jos haluat tarjota lisukkeena orzo-pastaa, laita pastavesi kiehumaan yhtä aikaa, kun laitat uunin päälle. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan al denteksi, kaada vesi pois, valuta ja sekoita pestoa joukkoon maun mukaan.

Pannacottasta kertoo vaimo tarkemmin, jahka ehtii koneen ääreen.

1 kommentti:

  1. Hei, hyvin mielenkiintoinen blogi sinulla. Huomaan, että laadukkaat raaka-aineet ovat sinulle ykkösjuttu, aivan kuten minullekin. Huomiota kuitenkin herättää viinivalintasi, miksi ihmeessä nautit massatuotettuja teollisia "einesviinejä"? Jos hakee alkuperäänsä ilmentäviä puhtaita makuja, kannattaa kääntää kelkkansa ns natural viineihin, jotka ovat lisäaineettomia, luonnollisia ja manipuloimattomia viinejä. Paluuta noihin teollisiin ei ole.

    VastaaPoista