keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Ruokaleffoja

Aloin yhtäkkiä miettiä ruoan ilmenemistä elokuvissa. Mitä ruokaleffoiksi kutsuttavia elokuvia muistin, mitä unohtumattomia kohtauksia, kenties jopa ruokalajeja. Muistelun lopputulos oli yllättävän niukka, vaikka taannoin itseäni leffafriikkinä pidinkin. Päätin turvautua nettiin, jos se palauttaisi silmänruokaa mieleen.

Ruoan ja elokuvan liittoa käsitellään netissä laajalti. Suosituimpia ovat Top 10 -listat, jollaisen olisin itsekin halunnut tehdä. Rankkauksia löytyy blogeista, leffaportaaleista, printtilehtien www-sivuilta sekä luomuekohenkisiltä sivustoilta. Nälkä kasvaa syödessä ja näitä sivuja selaillessa. Samoin kerääntyy myös katsottavien leffojen lista. Kuvittelin, että olen nähnyt liki kaikki näkemisen arvoiset pätkät, mutta erehdyin karkeasti. Yleisin ykkösruokaleffa oli Big Night, jota en muista edes nähneeni. Yhtä hämärä muistikuva minulla on kiinalaisesta, Ang Leen klassikosta Eat Drink Man Woman sekä The Cook the Thief His Wife Her Loverista. Vielä vieraampia rainoja on Babette's Feast. Kaikki siis must-see -listalle. Uudestaan voisi katsoa myös ihqn Fried Green Tomatoes.

Omista ruokaleffamuistoista nousee ensimmäisenä mieleen viimevuotinen Julie & Julia. Etelävaltioiden tuhdimpaa ruokakulttuuria lämmöllä esittävä Soul Food oli jäänyt myös hyvin mieleen, vaikka ei leffana sen ihmeempiä tarjonnutkaan. Erään lempileffoistani, Mafiaveljien, ruokahetket ovat legendaarisia ja päätyipä konnien kokkailut myös kirjan kansien väliin ja omien keittokirjojeni joukkoon. Ja kukapa ei muistaisi Chocolatin suussa sulavia suklaakohtauksia? No Reservations tyydyttää romantiikankin nälkäisiä samoin kuin nuudeleihin uppoutuva The Ramen Girl.

Draamaa enemmän minua kiinnostaa 2000-luvulla huiman suosion saaneet ruokaa käsittelevät dokumenttielokuvat. Safkadokkareista olen tähän mennessä nähnyt vasta Food Inc. (katso se!), Super Size Me sekä The World According to Monsanto. Jälkimmäisen voi katsoa suomeksi tekstitettynä täältä sekä ilman tekstejä mm. YouTubesta!
Esiin nousi tukku mielenkiintoisia pakko-katsoa -filkkoja, joista mainittakoon:

Fresh (2009)
King Corn (2007)
Food Fight (2008)
The Future of Food (2004)
The Garden (2008)
The Real Dirt on Farmer John (2006)
Dirt: The Movie (2009)

Valitettavasti useimmat dokkareista eivät pääse Suomessa levitykseen, joten vaihtoehdoksi jää niiden etsiminen "muista jakelukanavista". Sääli. Toivomuksia voi lähettää toki Ylelle.

Tämän kirjoittamisen jälkeen nousee mieleen varmasti useita melkein unohtumattomia ruokaleffoja ja -kohtauksia, joten niistä tuonnempana, kun muisti palailee taas pätkittäin.

PS. Oletteko huomanneet, että ärsyttävän usein elokuvissa näyttelijät eivät syö edessä olevaa ateriaansa? He istuvat raflassa, tilaavat ruokaa ja juttelevat keskenään, mutta eivät nauti palastakaan.

2 kommenttia:

  1. Babette's Feast (Babettes gaestebud) on muuten ilmestynyt suomeksikin, nimellä Ranskalainen illallinen. Hieno elokuva, ei voi muuta sanoa!

    Jenkkileffoissa ei muuten ruokaa tosiaan syödä, ranskalaisissa ja italialaisissa leffoissa sitäkin todellisemmin ;)

    VastaaPoista
  2. Nappasin juuri Babette's Feastin odottamaan katseluhetkeä! Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista