tiistai 25. toukokuuta 2010

Maksaa ja nokkosia

Skotlannin reissua suunnitellessa tarjoutui Ahlmanin Puutarhapäivänä 20.5. loistava tilaisuus Ylämaiden hurjannäköisen lehmärodun lihalla herkutteluun. Highland-karja on kuin luotu elämään kilttipukuisten ja viskihuuruisten skottien kanssa. Lue sen taustoista tarkemmin täältä.
Highlandin liha on nautaa tummempaa ja maukkaampaa. Lisäksi siinä on (Skotlannin yliopistotasoisen maatalousoppilaitoksen mukaan) vähemmän rasvaa ja kolesterolia sekä enemmän rautaa ja proteiineja kuin keskivertaisessa naudanlihassa. Ahlmanilla myytävä liha on peräisin Kangasmäen Highland -luomutilalta, jonne olenkin jo sopinut tekeväni kesäreissun ensi viikolla. Olen kokeillut aiemmin Highlandin jauhelihaa sekä sisäfilettä, josta tein kerrassaan loistavan Tournedos Rossinin. Tällä kertaa kassiin tuli jauhelihaa sekä maksaa.

Perjantaina oli maksan vuoro. Olen syönyt monia kertoja loistavaa maksaa, mutta parin hyvän omakokkailun jälkeen viimekertainen huono kokemus vähän säikäytti. Tarkoituksena oli päästä turhasta maksakammosta eroon ja onneksi näin myös kävi. Tein klassisen venetsialaisen maksaruoan, jonka lisukkeiksi paistetun maksan kera tulee sipulia ja polentaa. Yksinkertaista ja nopeaa. Highland-versiona vieläkin parempaa. Salvia tuo kivan pikku lisäsäväyksen.

Maksaa venetsialaisittain
kahdelle

250 g maksaa
2 keskikokoista sipulia renkaina
puoli punttia persiljaa silputtuna
1/2 dl valkoviiniä
polentaa pakkauksen ohjeen mukaan, joko löysänä vellinä tai paistettuina/grillattuina palasina
(tuoretta salviaa)
suolaa ja pippuria
voita
oliiviöljyä

Leikkaa maksa ohuiksi siivuiksi. Laita isolle pannulle liedelle ja voita sulamaan. Lorauta hiukan öljyä mukaan. Paista sipuli ja salviaa, kunnes sipulit alkavat ruskistua. Lorauta viini mukaan ja anna hautua kannen 15 minuuttia välillä sekoittaen. Siirrä sipulit pannun reunalle ja laita maksat tulille. Paista muutama minuutti, kunnes ne alkavat ruskistua. Käännä ja anna paistua vielä hetki. Asettele maksa, sipuli ja polenta lautaselle ja koristele persiljalla ja salvialla.


Lauantai pyhitettiin kokonaan ruoalle. Lähdimme aamupäivällä mökille keräämään nokkosia. Ajatus oli minulle varsin villi, mutta luettuani nokkosen ravintoarvoista ja herkullisen tuntuisista resepteistä, olin innolla mukana kyykkimässä. Aloitimme nokkosmaistelun helposta päästä, nokkospestosta. Eilisen lounassalaatin lisäksi laitoin sitä herkulliseen pizzaan mehukkaiden tomaattien kera. Taitaa olla vielä monta nokkosmetsää edessä tänä kesänä!

Seuraavaksi kerron lauantain ultimate-burger -experiencestä. Tee-se-itse -sämpylät, -pihvit ja -ketsuppi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti