sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Kiireetön lasagne

Lasagne kuuluu suomalaisten suosikkiruokiin. Se on sisältynyt top 10 -listalle kaikissa viime aikoina lukemissani tutkimuksissa (mm. 1, 2). Ja mikä ettei. Sen voi tehdä kohtuullisella vaivalla ja se on usein koko perheen herkkuruokaa.

Valitettavan monella lasagne rajoittuu kuitenkin perinteisen, jauhelihaa ja béchamel-kastiketta sisältävän version varaan. Herkullisia vaihtoehtoja löytyy rajaton määrä. Itse olen laittanut pastalevyjen väliin mm. erilaisia sieniä, pähkinöitä ja juustoja sekä munakoisoa, punajuurta, kurpitsaa ja pinaattia. Suosikkia en osaa edes sanoa. Napolilainen, tomaattipohjaiseen lihakastike ragùun pohjautuva versio vie aina kielen mennessään. Siksipä hemmottelin sillä jälleen makuhermojani.

Tämä versio ei ole kiireisten hommaa. Aidon ragùn valmistaminen vie italialaismammalta koko päivän. Itse "oikaisin" ja hauduttelin kastiketta vajaa 4h. Hyvin sekin riitti. Ragùa kannattaakin tehdä kerralla iso satsi ja pakastaa loput, jotta tätä slow foodia voi nauttia arjen keskelläkin. Tuskin maltan odottaa, että pääsen kesälomalla maistamaan ragùa sen syntysijoilla Bolognassa. :)

Lasagne Napolin tapaan

Tee ensin ragù.

Ragù
3 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli hienonnettuna
500-700 g lihaa. Itse käytin naudan sisäpaistia, porsaankyljystä sekä 2 tuoremakkaraa.
2 kg paseerattua tomaattia
2 tölkkiä tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyreetä
lasillinen punaviiniä
2 rkl sokeria
suolaa
pippuria

Paloittele lihat. Leikkaa paisti 4 cm kuutioiksi. Kuori makkara ja pilko pieniksi palasiksi. Kyljys menee sellaisenaan. Liha hajoaa ja luut irtoavat pitkän hauduttamisen aikana.
Ota iso kattila (väh. 5 l). Kuumenna se liedellä ja kaada sinne öljy. Freesaa sipuli ja heitä lihat mukaan vähitellen, jotta pääset ruskistamaan kaikki palaset kauttaaltaan. Kun kaikki pinnat on ruskistettu, laita mukaan tomaattipyree. Kippaa sitten kyytiin viini. Pienennä lämpö miedolle ja perään kaikki tomaatit. Lorauta pataan sokeri. Anna hautua niin kauan kuin maltat, mutta vähintään pari tuntia. Käy hämmentämässä tunnin välein. Jossain kohtaa kastike alkaa, ainakin minulla, aina pulputa yli kattilan, jolloin laitan kannen päälle, mutta hiukan raolleen. Puoli välissä haudutusta maustan soosia hillitysti suolalla ja pippurilla. Koska maut tiivistyvät ajan kanssa, kannattaa lopullinen maustaminen jättää loppumetreille.

Lasagnen täyte

Lihapullat
250 g naudanjauhelihaa
1 muna
1 dl lehtipersiljaa silputtuna
100 g parmesaania
suolaa
pippuria

Sekoita ainekset hyvin keskenään. Ota rkl taikinaa kerrallaan käteen ja muotoile pieniä lihapullia.

7-8 dl ragúa
2 tuoremakkaraa porsaanlihasta (salsicciaa, jos löytyy)
lasillinen valkoviiniä
250 g ricottaa
250 g mozzarellaa siivutettuna
250 g parmesaania raastettuna
lasagnelevyjä

Lämmitä suuri pannu, lorauta hiukan öljyä ja paista lihapullat kypsiksi. Laita pullat jäähtymään kippoon ja paista makkarat kauniin ruskeiksi. Kun makkarat ovat ruskistuneet, pienennä lämpöä ja kaada valkkari pannulle. Anna sen haihtua ja imeytyä makkaroihin. Ota ne pois pannulta, poista kuori ja siivuta ohueksi. Laita siivut lihapullien joukkoon ja kaada sekaan 3-4 dl ragúa ja sekoita.

Lämmitä uuni 200 °C.

Kippaa ricotta kippoon ja laita sekaan 2 rkl ragúa.

Ota esiin lasagnevuoka. Kaada pohjalle 3 dl ragúa. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Levitä ricotta levyjen päälle kokonaan. Lado mozzis ricottan päälle. Kaada mukaan lihapulla-makkaraseos ja raasta päälle n. 100 g parmesaania. Lado uusi kerros lasagnelevyjä. Levitä päälle loput ragústa niin, että se peittää koko pinnan. Raasta päälle loput parmesaanista.
Laita lasagne uuniin 40-50 minuutiksi, kunnes pinta on kauniin ruskea, mutta ei palanut. Nosta tarjolle, mutta anna levätä ja kerätä makuja kokoon 10 minuuttia. Kaada lasiin italialaista punaviiniä, leikkaa lautaselle pala ihanan höyryävää ja venyvää lasagnea ja nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti