keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Burgeria ja ketsuppia kotikonstein

Olin haaveillut kauan tekeväni itse hampurilaisia täysin alusta asti: sämpylät, pihvit ja ketsuppi. Nyt oli aika. Laitoin sämpylätaikinan kohoamaan ennen piipahdusta mökillä. Iltapäivällä se olikin jo täyttänyt koko kulhon. Vaimo puristeli kasaan pihvit ja minä pilkoin ketsuppiaineksia. On uskomatonta, kuinka terveellisistä ja fresheistä aineksista pikaruokateollisuuden pilaama tomaattikastike oikeasti koostuukaan! Maku on eittämättä ketsupin, mutta suukokemus jotain aivan muuta. Tältä ketsuppi oikeasti maistui ennen teollisuuden muovaamaa näkemystä siitä.

Ostin torilta punaisia ja keltaisia tomaatteja, joista päätin tehdä kahdenlaista soosia. Koska kaapista löytyi vain punaista balsamicoa eikä punaviinietikkaa, tuli toisesta ketsupista hyvin tummaa. Keltaiseen versioon käytin valkoviinietikkaa. Maku oli molemmissa loistava. Tomaattien laatu ratkaisee eli mikäli et löydä esim. torilta tarpeeksi makeita, voit kokeilla kirsikkatomaatteja tai tomaattimurskaa.
Tarkoitus oli uppopaistaa kunnon ranskalaisia kylkeen, mutta koska unohdin ostaa öljyä, paistoin perunankuoria uunissa rapeiksi. Hyvää tuli niinkin. Ja kevyempää.

Kokonaisuutena maku oli toisesta maailmasta verrattuna mihinkään ravintolassa syömääni burgeriin. Kaiken lisäksi hampurilaisateria oli melkeinpä terveellinen! Toki pullasämpylä ja pekoni sitä hiukan verottavat, mutta jälkifiilis suussa ja vatsassa ei ole rasvan kyllästämä.

Ketsuppi
1 kg tomaatteja puolikkaina tai tomaattimurskaa
1 iso punasipuli, pilkottuna
1/2 fenkoli, pilkottuna
1 varsiselleri, pilkottuna
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä, kuorittuna ja pilkottuna
3 valkosipulinkynttä, pilkottuna
1/2 chili, pilkottuna, siement pois
1 puntti basilikaa, lehdet nypittynä, varret pilkottuna
1 rkl korianterin siemeniä
2 dl punaviinietikkaa
3 rkl muscavado-sokeria
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Kuumenna pannu ja lorauta sille öljyä. Laita mukaan sipuli, valkosipuli, fenkoli, selleri, inkivääri, chili, basilikanvarret ja korianterinsiemenet sekä suolaa ja pippuria. Paista hiljakseen 15 minuuttia, kunnes seos on pehmeää. Kaada mukaan tomaatit ja loraus vettä. Hauduta matalalla lämpötilalla, kunnes neste on haihtunut puoleen. Heitä mukaan basilikalehdet. Surauta seos blenderiin tai soseuta sauvasekoittimella. Siivilöi ketsuppi 1-2 kertaa. Laita se puhtaaseen kattilaan ja mukaan sokeria ja etikkaa. Laita kattila tulille ja hauduttele, kunnes seoksen koostumus alkaa vaikuttaa ketsupin vahvuiselta. Maistele ja fiksaa mieleiseksesi esim. sokerin, suolan ja etikan osalta.
Laita ketsuppi steriloituun pulloon tai astiaan, jossa sen pitäisi säilyä kylmässä monta kuukautta.

Hampurilaissämpylä
5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl vettä
1 dl maitoa
2 rkl oliiviöljyä
1/2 pussia kuivahiivaa
suolaa
seesaminsiemeniä

Sekoita jauhot, vesi ja maito keskenään ja anna levätä hetki. Sekoita mukaan hiiva ja oliiviöljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Lisää jauhoja tai vettä tarvittaessa. Laita taikina kohoamaan 2-3 tunniksi. Muotoile taikinasta haluamasi kokoisia, melko litteitä sämpylöitä ja anna niiden kohota vielä hetki. Lämmitä uuni sillä välin 200 asteeseen. Voitele sämpylät maidolla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista uunissa 15 min. Anna sämpylöiden jäähtyä ja halkaise ne. Tuloksena sämpylä, joka oikeasti maistuukin eikä ole pelkkää teollisen prosessoinnin pullahöttöä.

Burgeripihvit
500 g paistijauhelihaa
1 punasipuli silputtuna
1 muna
1 kourallinen leivänmuruja/korppujauhoja
1-2 rkl korianterinsiemeniä murskattuna
ripaus juustokuminan siemeniä murskattuna
1 tl dijonsinappia

Sekoita ainekset keskenään. Muotoile ne haluamasi kokoisiksi pihveiksi ja paista pannulla meheviksi. Varo paistamasta liikaa, ettei ne kuivu.
Lisäys: Lukijapalaute kommentoi turhaa korppujauhojen käyttöä, mikä useimmissa tilanteissa pitää paikkansa eli ne voi toki jättää pois.

Oma burgerini koostui näistä aineksista:
- kunnon cheddaria (ei sulatejuustoversiota)
- jääsalaattia
- tomaattia
- rapeaksi paistettua pekonia
- omatekoista ketsuppia (kahta laatua)


2 kommenttia:

  1. Täytyy sanoo että nostan hattua kun duunasit ketsupin(kin) itse.
    Sitten kun seuraavan kerran tekee mieli (purilaisia), niin tuo Garamin alempi resepti kokeilemisen arvoinen ja chili&valkosipuli tuo mukavasti potkua Dijonin kylkeen. Suosittelen.

    http://www.mtv3.fi/koti/ajankohtaista.shtml?1029833

    VastaaPoista
  2. Joo, jotain tuon tyylistä ajattelin muutenkin seuraavaksi kokeilla. En liiemmin arvosta Garamia, mutta kyllä se varmasti hyvän burgerin osaa tehdä.

    VastaaPoista