tiistai 27. huhtikuuta 2010

Kasvata kahvisi, viljele viinisi!

Kävimme sunnuntaina Vantaan Koivuhaan Viherpajassa. Paikan karu ulkokuori kätkee sisäänsä Suomen upeimman kasvikaupan, joka jättää varjoonsa Jyväskylän Viherlandiat ja bauhausplantagenit.
Kuinka moni on kasvattanut omat banaaninsa, korjannut sadon talteen omista viiniköynnöksistä tai paahtanut itse kasvattamansa kahvipavut? Viherpajan kautta voit aloittaa laajankin lähiruokatuotannon, jos tilat vain sen sallivat. Viiniköynnöksiä oli saatavissa eri ikäisinä. Vanhimmat ja kalleimmat olivat 90-vuotias (350 e) ja 70 vuotta vanha köynnöskonkari (265 e). Lisäksi paikan kenties kymmenestä suuresta hallista löytyi kaikki tavanomaisemmatkin kasvit kotipuutarhurille.

Kukat eivät ole koskaan olleet erityisemmin mun juttu, mutta viherkasveista olen aina pitänyt. Ja hyötykasveista sitäkin enemmän, joten pelkästään parimetristen oliivi- ja laakeripuiden sekä metristen rosmariinipuskien näkeminen riitti elämyksestä. Mutta se oli vasta alkusoittoa. Viherpajasta löytyy myös upea japanilainen puutarha teehuoneineen, siltoineen ja eksoottisia kaloja vilisevine lampineen. Osuipa kohdalle myös sammakko, joka oli lajiltaan jotain ihan muuta kuin mökkimaisemissa kohdatut. Mukana ollutta vaimoni kummipoikaa sai lopulta vieraannuttaa kunnolla kaloja tuijottamasta. Erään hallin oli vallannut autiomaa täynnä kaktuksia, palmuja ja 2,5 m halkaisijaltaan olevia aloe veroja. Näin kesän alla juuri avattu, ympärivuotinen joulunäyttely toimi lähinnä hupimielessä, mutta adventtina paikan kranssit ja asetelmat huutaisi mukaan kassalle. Käykääpä ihmeessä vierailulla, vaikka ette multasormia olisikaan!

Siitäpä tuli mieleeni, että pitäisi kirjoittaa omista viljelyksistä. Viime vuoden sato oli kohtalainen ja uusien versojen kanssa pitää hiukan tsempata. Mutta siitä myöhemmin blogissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti