tiistai 20. huhtikuuta 2010

Herkkuja anopille

Saimme viikonloppuna vieraaksi appivanhempani. Olemme usein tarjonneet heille makuja, joita he eivät ole aiemmin maistaneet. Tällä kertaa päätimme keskittyä Lähi-Itään ja Libanoniin, jonka keittiön perinteitä olemme kokkailleet muutaman kerran ja todenneet omaleimaisen hyväksi. Koska aikaa oli perjantaina rajoitetusti, emme tehneet muuten niin loistavia piiraita. Menulle kerääntyi lopulta "pakolliset" falafelit, tabbouleh-salaatti, pitaleipä, hummustahna ja ensimmäistä kertaa kokeiltava lihapaistos. Kaupanmyyjien lakon takia paistokseen kuulunutta lampaan jauhelihaa ei löytynyt, joten nauta-lammas-nauta -kerrostus vaihtui naudan ja sika-naudan vuorotteluksi. Kahden erilaisen lihataikinan yhdistäminen oli niin luontevaa, että ihmettelin, kuinka en ole sitä aiemmin tehnyt. Lopputulos oli varsin herkullinen ja libanonilaiseen tapaan täydensi nautintoa pöydän muiden herkkujen kanssa nautittuna.
Falafelien kanssa tuli pieni ongelma. Kikherne-paputaikinan koostumus vaikutti normaalilta ja edelliskertojen kaltaiselta, mutta pallot hajosivat friteeratessa. Käyttöön Plan B ja pullat pihveiksi ja rapeiksi pannulla. Maukasta tuli. Hyvältä vaikuttava resepti löytyy täältä.
Tabbouleh on yksiä suosikkisalaattejani. Kunpa kaiki ymmärtäisivät kuskusin ja bulgurin rajattomat mahdollisuudet. Lihaisana versiona menisi mielihyvin alas raavaammallekin äijälle. Sävelletyt versiot toimii loistavasti tähderuokana ja seuraavan päivän lounaana. Melko perinteisen version löydät täältä.
Hummusta pitäisi tehdä useammin ihan pelkäksi levitteeksi. Purkillinen kikherneitä tai 250g kuivattuja ja yön yli liotettuja, 2 valkosipulinkynttä, 2 sitruunan mehu ja 4 rkl tahinitahnaa sauvasekoittimella sileäksi ja loraus oliiviöljyä päälle. Lantraa varovasti vedellä, jos on liian tuhtia.
Jälkkäriksi oli vaimo leiponut kakun. Alkuun kilistelimme superhyvällä sitruunajuomalla. Ruokajuomana libanonilainen Château Ksara Reserve du Couvent.

Libanonilainen lihapaistos
Kiibeh fi elsainieh

Taikina 1
1,5 dl bulguria
1 sipuli
400 g naudanjauhelihaa
voita
öljyä
pippuria
suolaa

Taikina 2
300 g lampaanjauhelihaa
2 sipulia
50 g pinjansiemeniä
7 valkosipulinkynttä
voita
pippuria
suolaa

Keitä bulguri ohjeen mukaan melkein kypsäksi. Huuhtele ja purista vesi pois. Ruskista pannulla voissa sipuli, valkosipuli ja pinjansiemenet. Lisää jauheliha, mausta ja kypsennä seos. Jäähdytä.
Laita uuni päälle 200 °C asteeseen. Ota esiin ja vuoka voitele se. Sekoita taikina 2:n ainekset hyvin yhteen. Jaa taikina kahteen osaan. Taputtele toinen osa vuoan pohjalle. Laita mukaan taikina 1 ja taputtele se tasaiseksi. Kippaa loput taikinasta 2 ja taputtele pinta. Voit koristella sen halutessasi veitsellä. Paina taikinan keskelle pohjaan asti ulottuva reikä ja täytä se voilla.
Lorauta paistoksen pinnalle hiukan öljyä ja laita vuoka uuniin noin puoleksi tunniksi tai kunnes pinta on ruskea.
Nauti tabboulehin ja jogurtin kera.

Lauantaina tarjosimme hunajakenno-cannelloneja pinaatti-tomaattikastikkeessa. Useasti cannelloneja tehneenä tunsin itseni typeräksi nähtyäni Jamie Oliverin kääntäneen pastaputket kattilassa pystyyn. Kuinka hauska ja herkullisen näköinen hunajakennoruoka siitä syntyikään! Makuhan vastaa samojen ainesten myötä hyvin pitkälti lasagnea, mutta jokin antaa cannellonin syömiselle erilaisen fiiliksen. Kannattaa kokeilla eri resepteillä! Jamien versio löytyy täältä.
Sunnuntaina teimme perinteistä toscanalaista acquacotta-keittoa. Klassista italialaista keittiötä monta vuotta läpikolunneena oli suorastaan ihme, että tämä mainio keitto oli jäänyt paitsioon. Keiton nimi tarkoittaa "keitettyä vettä", mikä juontaa juurensa talonpoikiin, jotka päivän päätteeksi heittivät kattilaan kiehumaan mitä milloinkin tuvasta löytyi. Tämän version kruunasi lopussa sekaan heitetty uppomuna. Menee jälleen vegeruoka-kastiin, josta pitävät kaikki. Samalla pääsin minäkin testaamaan upouutta Kitchen Aidin yleiskonetta maalaisleipätaikinaan. Taitaa lähteä leipätehdas käyntiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti