tiistai 30. maaliskuuta 2010

Matkasuunnittelua

Pari viime iltaa on kulunut matkaoppaita ja -portaaleja selatessa. Vietämme vaimoni kanssa pääsiäisen Pariisissa ja kuten arvata saattaa, ei ravintolan valinta saa jäädä maailman ruokapääkaupungissa aivan sattumankaupaksi. Neljän päivän reissu on niin suuressa kaupungissa auttamatta liian lyhyt kaiken kokemiseen, joten valintoja on täytynyt tehdä rankalla kädellä.

Ruokapaikan valinta etukäteen saattaa monelle kuulostaa tympeältä ja hyvin suunniteltu on puoliksi pilattu -lauseen mukaiselta. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että valmiit suunnitelmat parilla vaihtoehdolla säästävät aikaa  ja ennenkaikkea hermoja paikan päällä. Melkein aina, kun on astuttu satunnaiseen paikkaan sisään, on kokemus ollut selkeästi huonompi kuin etukäteen tsekatuissa paikoissa. Netti pursuaa toisten kokemuksia ja on typerää astua samoihin miinoihin ja olla nauttimatta toisten tekemistä löydöistä. Enpä muista kertaakaan pettyneeni paikkaan, jonka erinomaisuutta on hehkutettu vähintään kahdessa matkaoppaassa ja -portaalissa. Lisäksi niiden perusteella onnistuu välttämään pahimmat turistiansat, jotka eivät aina paljastu ennen pöytään istumista. Nytkin tasapainoilen erään paikan kanssa, jota toiset sanovat must-paikaksi ja toiset valittelevat turistien löytämäksi, mutta ei ihan vielä pilaamaksi.

Tavoitteena on löytää klassista ranskalaista ruokaa tarjoilevia bistroja, joiden oikeaoppisesti tehdyistä klassikkoannoksista pystyisi ottamaan oppia ja saada ahaa-elämyksiä. Huippuravintoloihin emme suuntaa aikataulun ja budjetin takia ja haluan muutenkin perehtyä tässä vaiheessa ruokaharrastusta mielummin ruokakulttuurien tavallisiin annoksiin. Ne antavat tärkeää pohjaa haasteellisempaan kokkailuun.

Pariisin ruokapaikkojen vertailu osoittautui kuitenkin hankalammaksi kuin minkään muun läpi kahlaamani kaupungin. Alue on valtava ja bistrojen, ravintoloiden ja muiden kuppiloiden määrä rajaton. Koska ehdimme tutustua neljässä päivässä vain osaan Pariisin 18 kaupunginosasta, yritän löytää muutaman vaihtoehdon kullekin alueelle. Niistä voi sitten valita, kun nälkä osuu kohdalle. Haluan kuitenkin jättää vapaalle kuljeskelulle oman tilansa enkä ravata ympäri kaupunkia ruoan perässä. Ihan jokaista ruokapaikkaa en toki halua valmiiksi suunnitella, lasillisen viiniä ja Croque Monsieurin aion nauttia randomistikin valituissa bistroissa.

Kahden illan tutkiskelun saaliina on mm. sivustot:
Paris. unlike
Cityvox
Qype
Trip Advisor

Sivut toimivat myös muissa kaupungeissa.

Lisäksi löysin ehkä kaikkein mielenkiintoisimman sivun John Tallbott -nimisen pariisilaisherrasmiehen blogista. Tyyppi käy ulkona syömässä vaimonsa kera päivittäin ja raportoi kokemuksiaan pätevillä kirjoituksilla ja kuvilla. Lisäksi hän kerää yhteen lehtien ruoka-arvostelut Pariisin rafloista ja käy itse testaamassa niistä joitakin. Pelkästään tällä blogilla tulisi toimeen. Ruoka-arvosteluissa on aina mukana myös laskun loppusaldo ja mitä se piti sisällään.

Tutkinta jatkuu vielä pari päivää ennen kenttäkokemusta.

2 kommenttia:

 1. Keväinen Pariisi kyllä houkuttelee täällä metrin kinosten keskellä :) Jos haluatte kokea perinteisestä sightseeingistä poikkeavan risteilyn Seinellä höystettynä aivan tajuttoman hyvällä ruoalla ja palvelulla, niin suosittelen Bateaux Parisiensin kolmen tunnin illallisristeilyä (http://www.bateauxparisiens.com/index.cfm?event=product&rid=2015); ruoka oli loistavaa, viini kehumisen arvoista, juustovalikoima ennen näkemätön, tarjoilu pelasi hyvin ja näköalat olivat huikeita. Hinta kuulosti aluksi kovalta, mutta rahan vastikkeeksi sai elämyksen, jota ei heti unohda. Tässä tämän hetken illallismenuvaihtoehtoja:
  PARIS ILLUMINATIONS DINNER CRUISE MENU
  Choice of starters
  Duck foie gras, asparagus tips, toasted brioche
  Large prawns, vegetables a la grecque with coriander
  Green and white cream soup cappuccino style, lobster and slow-cooked morels
  Swordfish marinated in thin slices, spiced avocado

  Choice of main dishes
  Grenadine of veal a la plancha, Madeira sauce with truffle essence
  Fillet of gilthead bream cooked from one side, juices of tomato and lemon
  Beef tournedos, reduction of Bordelaise wine sauce
  Grilled duckling breast, Port jus

  Our chef offers a selection of side dishes according to availability and season.

  Choice of desserts
  Mature Cantal cheese, apple and grape condiment
  (Etoile or Sélect service: in place of dessert or by paying a supplement of €5 inc. VAT)

  Strawberries in 'Melba' style, caramelised almonds
  Our emblematic chocolate and praline 'Crousti – Bato'
  Raspberry macaroon, crème mousseline, raspberry juice
  Crêpes Suzette, orange butter with Grand Marnier

  VastaaPoista
 2. Joo, Seinen risteily on ollut harkinnassa ja saa nähdä, mahtuuko se aikatauluun. Olis varmasti upea kokemus.

  VastaaPoista