torstai 11. maaliskuuta 2010

Iso paha E

Tieto lisää tuskaa. Törmäsin sananparteen todenteolla vasta ruoan parissa. On helppoa seilata marketin hyllyjen välissä ja heittää kärryyn mitä mielenkiintoisempia uutuustuotteita. Ai, nyt siinä on omega kolmosiakin! Se on liian helppoa. Tästä lähtien pyrin välttämään kaikkia -ton -alaotsikoituja tuotteita. Sokeriton. Rasvaton. Mutta kuten kaikessa, en mene absolutismiin asti. Silloin kun harvakseltaan haluan juoda virvoitusjuomaa, valitsen light-version, koska mun mielestä se vie janon paremmin. Ainakin tähän asti, ennenkuin havahdun tosissani aspartaamin vaaroihin. Dieettitarkoitukseen ne muuten eivät toimi. Olisikohan steviasta apua?

Lisäaineista on puhuttu vuosikymmeniä. Niiden pitkäkestoisia vaikutuksia ei ole vielä ehditty seuraamaan, koska niitä runsaasti käyttävät, nykyiset sukupolvet alkavat vasta oireilla. Urbaanilegenda kertoo, etteivät he edes maatuisi haudassa. Onneksi polttohautauksen suosio kasvaa.

Itse havahduin E-kiroukseen katsomalla vehnäleivän tuoteselostetta. Aika monta taikinaa vaivanneena tiedän, että loistavaa focacciaa saa sekoittamalla yhteen vehnäjauhoja, vettä, hiivaa ja suolaa. Ei hirveän salainen resepti ja sen tekee kymmenessä minuutissa. Yleiskoneella vielä nopeammin. Katsopa seuraavan kerran leipähyllyllä muutamaa tuoteselostetta! Jos löydät leivän, jossa on alle kolme E:tä, osta se. Niitä kyllä on. Tuore leivottu leipä säilyy hyvänä pari päivää. Viikko on huijausta.

Otapa seuraavaksi kaksi sipsipussia käteen. Toinen tavallinen ja toinen grillimaustettu tms. Lue tuoteselosteet. Kumman haluat liukenevan elimistöösi?

Mene eineshyllylle ja kurkkaa täytettyjen leipien selosteita. Laske E:t. Atrian Fresh! on saanut nimensä siitä, että se on aina korkeintaan 10 päivää vanha. Tee kotona vimpanpäälle täytetty eväsleipä ja laita se jääkaappiin. Söisitkö sen 10 päivän päästä? Fresh! kerskuu kilpailijoihinsa nähden nimenomaan tuoreudella.

Olen kuullut tutuista, joiden ihottuma on hävinnyt E-boikotin avulla. Mitä muita sairauksia ne teettävät pitkällä aikavälillä?

Lisää infoa lisäaineista löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti