maanantai 15. maaliskuuta 2010

Ice ice baby(carrot)!

Viime viikon lopulla mediaan (mm. Aamulehteen) tuli tieto raportista, jonka mukaan pakastetut vihannekset sisältävät usein enemmän vitamiineja kuin tuoreosaston sisaruksensa. Tutkin hetken verran nettiä enkä löytänyt tuohon oikeastaan mitään asianmukaista kritiikkiä, joten asia pitänee paikkansa. Tutkimuksesta ei käy ilmi, saadaanko vitamiinien kylkiäisenä "suoja-aineita" kuten klooria, joilla baby-porkkanoita kuulemma huuhdellaan. Valaiskaa toki, jos vasta-argumentteja löytyy!
Joka tapauksessa mielenkiintoinen ja monille hyödyllinen tieto, mutta ei parane tuudittautua sen varaan. Ensimmäisenä mieleen tulevat maku ja lähiruoka. Ei tarvinne tieteellisesti tutkia, että pakastettu vihannes pärjäisi maussa tuoreelle, kunhan valitsee kelpo yksilöt kasviskaukaloista. Vaikka vihannesosastojen yleinen taso on ollut jo pitkään kohoamassa, mahtuu joukkoon silti luvattoman paljon nahistuneita ja jopa pilaantuneita kasviksia.

Törmäsin eilen Stockmannilla mielenkiintoiseen ilmiöön, ready-to-eat avocadoon, jonka kilohinta oli 6,70 e. Viereisessä tiskissä oli kasa umpikovia avocadoja hintaan 2,80 e/kg. Asiakas sai siis päättää, ostaako raa'an vai kypsän version - kunhan on valmis pulittamaan yli tuplahinnan kypsästä. Ready-to-eat avocadot olivat todella pehmeitä. En ole lajin asiantuntija, mutta pidin suurinta osaa liian lössönä ja valitsin kaksi kovinta tämän päivän kurkku-avocado -keittoa varten.

Suomalaisia kasviksia saa onneksi tuoreena enkä usko, että niiden logistiikkaprosessi kestää montaa päivää. Torien (ja kesän) merkitys nousee tässäkin asiassa huippuunsa. Ravintoarvot ovat muuten huipussaan tuoreissa, multaisissa juureksissa eli pesemisen ja kuorimisen verran kannattaa nähdä vaivaa porkkanaa popsiessa.

LISÄYS: Hiukan laajemmalti etsittyäni huomasin, että tutkimuksen maksoi pakasteruokajätti Birds Eye.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti